Back
Imagine reprezentativă

Leviatan și Ubitech: Creștere de peste 50% în 2022 și noi investiții în tehnologie

Grupul de companii de proiectare și construcții format din companiile Leviatan Design și Ubitech Construcții a înregistrat o dezvoltare rapidă în cei 10 ani de activitate pe piața locală. În anul 2022, cele două societăți au avut un portofoliu de contracte în execuție de peste 800 de milioane de lei și o cifră de afaceri de 150 milioane de lei. Așadar, în anul anterior, grupul de companii a avut o creștere de 50% a businessului, raportat la 2021.

Strategia de dezvoltare a companiilor Leviatan Design și Ubitech Construcții pune accent pe investirea constantă în procesul de transformare digitală a companiilor și în ridicarea capabilității echipelor.

„Am investit în soluțiile software AEC oferite de Autodesk, în implementarea standardului BIM la nivelul procesului de proiectare și în execuție, în automatizarea fluxurilor de lucru, în tehnologii avansate de realitate mixtă și scanare 3D, în echipamente de ultimă generație, și nu în ultimul rând, în echipele noastre. Investițiile realizate în procesul de transformare digitală a companiilor Leviatan Design și Ubitech Construcții au contribuit la creșterea performanței echipelor și a calității proiectelor derulate. Astfel, cu ajutorul echipamentelor de scanare putem colecta și procesa volume mari de date într-un timp scurt, iar prin intermediul soluțiilor tehnologice oferite de ochelarii Microsoft HoloLens 2 putem realiza o coordonare facilă între specialiștii din teren și de la birou. Pe de altă parte, investițiile tehnologice ne-au permis să acoperim o mare varietate de nevoi operaționale, să îmbunătățim lucrul colaborativ între specialități prin utilizarea mediului comun de date (CDE) din platforma BIM360, să reducem fricțiunile, să creștem nivelul de detaliu al modelelor 3D și, implicit, să putem lucra în paralel, la mai multe proiecte, cu aceeași echipă de ingineri, proiectanți și arhitecți”, a declarat Cătălin Podaru, CEO Ubitech Construcții și Leviatan Design.

Permanent în pas cu tehnologia

În calitate de promotori ai tehnologizării construcțiilor, Leviatan Design și Ubitech Construcții urmăresc noile trenduri din domeniul construcțiilor, astfel încât fiecare proiect dezvoltat să devină un reper de calitate. Încă de la înființare, cele două companii au pus accent pe dezvoltarea durabilă prin tehnologie și inovare, fiind astăzi două dintre cele mai tehnologizate companii de pe piața de construcții din România.

Companiile sunt prezente la cele mai importante conferințe și expoziții din domeniul construcțiilor, iar specialiștii urmăresc constant sursele online de specialitate, pentru a fi în permanență la curent cu cele mai noi soluții și tehnologii în construcții.

„Prin intermediul Biroului Planificare și Îmbunătățire Continuă Procese și a grupului de lucru de lecții învățate, reușim să testăm și să implementăm în mod operativ ultimele inovații. Dintre acestea, amintim procesul de implementare a realității virtuale și a realității mixte, prin HoloLens și utilizarea dronelor topografice și a scanerelor 3D. În plus, lucrăm la elaborarea unui manual de bune practici pentru utilizarea Digital Twin. Pentru grupul nostru de companii, automatizarea și digitalizarea tuturor proceselor reprezintă o prioritate, întrucât acestea contribuie la sporirea nivelului de eficientizare a comunicării și la creșterea calității execuției proiectelor. Automatizarea și integrarea proceselor, a fluxurilor BIM și AEC, utilizarea realității virtuale și a noilor tehnologii tind să devină business as usual în cadrul grupului nostru de companii”, a explicat Cătălin Podaru.
Managerul confirmă că digitalizarea și utilizarea noilor tehnologii au generat o îmbunătățire a proceselor cu aproximativ 35% – au crescut nivelul calității în proiectele dezvoltate și au redus timpul de execuție și fricțiunile dintre echipe. Aceste beneficii pot fi experimentate de întreg sectorul de construcții, fapt ce facilitează tranziția investițiilor către clădiri verzi și reziliente.

„Considerăm că, într-o piață aflată în continuă schimbare, care aduce provocări la nivelul întregului spectru (fluctuația personalului, dificultățile de aprovizionare cu materiale și scumpirea materialelor de construcții etc.), atât în proiectare, cât și în execuție, este necesară abordarea unui mindset agil, pentru a face față acestor provocări și a performa”, a subliniat reprezentantul Ubitech Construcții și Leviatan Design.

BIM în toate etapele proiectului: de la concept, la execuție

Procesul de digitalizare în cadrul companiilor Ubitech Construcții și Leviatan Design a început în urmă cu aproximativ 4 ani. Cătălin Podaru își amintește că, la început, echipele de proiectare și execuție au avut o oarecare reticență în ceea ce privește adoptarea noilor tehnologii și moduri de lucru, însă după 4 ani de digitalizare și implementare a proceselor BIM, au înțeles care sunt avantajele acestora, iar astăzi nici nu mai pot lua în calcul abordarea tradițională în proiectele de construcții.

„Efortul de digitalizare trebuie privit din perspectiva resurselor financiare alocate pentru achiziționarea softurilor de înaltă performanță și a resurselor utilizate pentru redesenarea proceselor interne, împreună cu membrii echipei. Acest efort este unul de durată și implică perseverență, dar și viziunea avantajelor oferite de implementarea realizată. Provocările pentru implementarea de noi soluții și tehnologii sunt legate de mindsetul profesioniștilor, de lipsa modelelor aplicate și de rezistența la schimbare”, a mai spus Cătălin Podaru.

Grupul de companii utilizează metodologia BIM în toate etapele proiectului, de la faza propunerii de soluții în raport cu cerințele clientului, la cea de proiectare și execuție, practic acoperind toată durata de viață a fondului construit.

În procesul de proiectare și în execuție, sunt utilizate dispozitivele Mixed Reality, în conjuncție cu softuri de Mixed Reality, precum Visual Live și Next BIM, iar pentru a gestiona toate datele, procesele, documentele, rolurile și versiunile proiectelor, este utilizată platforma BIM360. Modelul complet 3D BIM al proiectării și execuției unei clădiri este extrem de valoros în faza de exploatare, deoarece permite colectarea de informații relevante pentru analize Big Data, facilitând totodată aplicarea unor soluții avansate de facility management.

„Prin implementarea metodologiei BIM, atât în faza de proiectare, cât și în cea de execuție, am reușit să creăm un mod de lucru colaborativ, în care sunt implicate toate specialitățile. Astfel, am creat fluxuri de lucru integrate, datorită cărora echipele noastre de proiectare și execuție au reușit să comunice foarte rapid, eficient și clar. Cu alte cuvinte, BIM le-a permis tuturor să știe în timp real cine, ce, cum a făcut în cadrul proiectelor”, a explicat Cătălin Podaru.

În continuare, conducerea Leviatan Design și Ubitech Construcții analizează posibilitatea accesării de fonduri din PNRR pentru implementarea de tehnologii digitale, iar angajamentul față de piață este să se mențină în topul celor mai inovatoare și tehnologice companii din domeniul de proiectare și construcții.

Citește articolul integral pe Agenda Construcțiilor >>>

Practică&Internship