Forumul Construcțiilor 2024, un eveniment organizat de eDevize, la finalul lunii aprilie, a adus laolaltă experți din industria construcțiilor din România, pentru a discuta despre viitorul acestui sector vital pentru economia țării noastre.
Într-un context marcat de schimbări rapide și tehnologii emergente, evenimentul a oferit un cadru potrivit pentru explorarea procesului de digitalizare în construcții și a adus, totodată, în prim-plan, subiecte importante precum inteligența artificială, leadership în construcții și soluții de adaptare la noile cerințe ale pieței.
Cătălin Podaru, CEO Leviatan Group, și Romina Posea, Head of Planning & Continuous Improvement Office – Leviatan Design & Ubitech Construcții, doi specialiști de top ai grupului nostru de companii, au fost speakeri în cadrul evenimentului, prilej cu care au împărtășit know-how valoros despre digitalizare și leadership.
Digitalizare în termeni concreți
Primul panel al evenimentului, intitulat „Digitalizare în termeni concreți”, a subliniat importanța integrării tehnologiilor digitale în cadrul proceselor de lucru. În acest panel, Romina Posea, Head of Planning & Continuous Improvement Office – Leviatan Design & Ubitech Construcții, a susținut prezentarea „Management de proiect reconstruit”, ocazie cu care a vorbit despre instrumente digitale pentru monitorizarea timpului, a costului și a calității în etapa de execuție a lucrărilor.
În acest context, Romina Posea a punctat că transformarea digitală implică oameni, procese de lucru și intrumente, însă cei mai importanți în procesul digitalizării sunt oamenii, pentru că ei pot pune în valoare tehnologiile pe care le au la dispoziție.
Discuțiile au acoperit aplicarea practică a acestor concepte, de la utilizarea software-urilor de management de proiect la integrarea senzorilor IoT pentru monitorizarea în timp real a progresului pe șantier. S-a subliniat necesitatea dedicării timpului și resurselor pentru a asigura o tranziție lină și eficientă către digitalizare.
Inteligența artificială în construcții: o revoluție în plină desfășurare
„Cum aplicăm AI în construcții?”, cel de-al doilea panel al evenimentului, a pus în valoare potențialul transformării digitale prin intermediul inteligenței artificiale (AI). Astfel, specialiștii au discutat despre modul în care AI poate crește eficiența în construcții și au explicat cum această tehnologie emergentă poate reduce costurile, prin redefinirea modelelor tradiționale de construcție.
Beneficiile utilizării inteligenței artificiale în construcții includ simulări în medii virtuale, optimizarea fluxurilor și managementul proiectelor. AI permite instruirea angajaților prin simulări detaliate, reducând nevoia de training în condiții reale și minimizând riscurile.
De asemenea, utilizarea algoritmilor AI pentru optimizarea planificării și execuției lucrărilor poate duce la economii semnificative de timp și resurse. În plus, AI poate îmbunătăți managementul proiectelor prin predicții precise și gestionarea eficientă a resurselor.
Integrarea AI în domeniul construcțiilor aduce multiple beneficii, însă vine și cu provocări, cum ar fi necesitatea pregătirii continue a personalului și adaptarea proceselor existente. Cu toate acestea, speakerii din acest panel și-au exprimat în mod ferm opțiunea pentru adoptarea inovațiilor și i-au încurajat pe toți cei din industrie să le urmeze exemplul, astfel încât să transforme provocările momentului în oportunități.
Diverse și neprevăzute
Cel de-al treilea panel al evenimentului, „Diverse și neprevăzute. Ce spun experții?”, a prezentat, pe de o parte, provocările și oportunitățile oferite de tehnologie în eleborarea strategiilor de marketing, iar pe de altă parte, a subliniat necesitatea gestionării atente a documentelor financiare, având în vedere modificările legislative fiscale și contabile.
Atunci când vorbim despre targetare, strategii de marketing eficiente și gestionarea reputației online, utilizarea AI se dovedește a fi esențială, în contextul actual. De asemenea, speakerii au pus accent pe importanța adoptării continue la noile reglementări și gestionarea documentelor financiare, care sunt esențiale pentru a evita sancțiunile.
Leadership în construcții. Probleme, soluții & managementul schimbării
Ultimul panel al evenimentului, „Leadership în construcții. Probleme, soluții & managementul schimbării”, a adus în discuție rolul esențial al leadershipului în contextul digitalizării și al provocărilor actuale din industrie.
Cătălin Podaru, CEO Leviatan Group, a susținut o prezentare aparte, denumită “Premiantul fără bicicletă”, pornind de la o experiență personală care i-a deschis calea către leadership. Acesta a explicat că leadershipul nu are legătură cu liderii sau cu conducătorii companiilor, ci este o calitate pe care o putem cultiva cu toții, dacă avem un mindset axat pe dezvoltare continuă.
În spiritul promovării leadershipului, Leviatan Group a oferit un premiu special unui participant din sală care a adresat cea mai interesantă întrebare speakerilor din ultimul panel. Astfel, Simona Ana Munteanu a câștigat o bicicletă electrică Pegas, după ce le-a adresat speakerilor următorarea întrebare: “Cum credeți că poate influența un lider puternic și inspirat moral atmosfera de lucru și performanța generală într-un proiect de construcție?”.
Viitorul construcțiilor din România
Forumul Construcțiilor 2024 a oferit o perspectivă cuprinzătoare asupra viitorului industriei construcțiilor din România, evidențiind rolul crucial al digitalizării și al leadershipului.
Transformarea digitală, susținută de tehnologii precum AI, are potențialul de a revoluționa modul în care proiectele sunt planificate și executate, aducând beneficii semnificative în termeni de eficiență și costuri.
Integrarea tehnologiilor digitale în construcții nu mai este o opțiune, ci o necesitate, pentru a rămâne competitivi în fața provocărilor actuale, iar leadershipul în construcții necesită un mindset de schimbare continuă și adaptare.
Liderii trebuie să fie inițiatori ai schimbării, educând și motivând echipele să adopte noi tehnologii și metode de lucru. Viitorul aparține celor care sunt dispuși să îmbrățișeze schimbarea și să utilizeze tehnologia pentru a crea un mediu de lucru mai eficient și mai adaptabil.