Programe precum F-16 sau Patriot încep înainte de livrarea armamentului.

Cătălin Podaru, CEO Leviatan Design, companie românească care activează inclusiv în domeniul infrastructurii militare, a discutat la DefenseRomania despre importanța acestui domeniu.

Compania Leviatan Design e implicată în proiecte foarte mari de infrastructură militară, inclusiv la Sibiu, în incinta Comandamentului Corpului Multinaţional Sud-Est, dar și în proiecte de infrastructură operațională la Câmpia Turzii în cadrul Bazei 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu”.

Cătălin Podaru a amintit că în domeniul în care compania Leviatan Design activează nu e loc de eroare. Iar orice posibilă eroare poate duce la catastrofe.

Directorul Leviatan a explicat că deși tehnica militară e „vedeta”, un program de înzestrare pornește cu mult timp înainte de a ajunge echipamentul militar, prin construcția de infrastructură militară. Totodată aceasta deservește întreținerii echipamentelor. 

Infrastructura militară e critică din această perspectivă, în contextul în care lipsa ei poate duce la amânarea livrării tehnicii militare, fie că vorbim de avioane de vânătoare, sisteme de rachete antiaeriene sau alt tip de tehnică. Există însă și riscul ca din cauze ce țin de infrastructură să fie ratate misiuni, sau, cel mai important, să fie pusă în pericol viața militarilor.

„Tehnica militară nu poate fi livrată dacă nu există spații amenajate în care să fie ținută”, a amintit Cătălin Podaru, care a adăugat că în acest domeniu „nivelul de calitate cerut e unul foarte ridicat”.

„Importanța sau efectele unei erori pot fi catastrofale din perspectiva pagubelor raportate ca valoare, dar și din perspectivă militară, adică să ratezi o misiune pentru că un aparat nu a fost reparat sau nu s-a putut ridica la timp, dar mai ales din perspectiva unei pierderi de vieți omenești”, a subliniat Cătălin Podaru.

„Toate acestea ne încarcă cu responsabilitate și le luăm mereu în calcul”, precizează directorul Leviatan Design.

Citește articolul integral >>> Programe precum F-16 sau Patriot încep înainte de livrarea armamentului. Orice eroare în infrastructura militară poate duce la catastrofe | DefenseRomania.ro