F-16, mai mult decât un avion. Cătălin Podaru: O pietricică pe pistă poate deteriora motorul sau produce un accident

Infrastructura aeriană de la Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” care va trebuie să deservească aeronava multirol F-16 Fighting Falcon, va juca un rol esențial în operarea acestor aeronave.

Cătălin Podaru, fondator și director al Leviatan Desing, companie românească care derulează proiecte de infrastructură militară, a explicat la DefenseRomania ce presupune un astfel de proiect și importanța lui.

Compania Leviatan Design e implicată în proiecte foarte mari de infrastructură militară, inclusiv la Sibiu, în incinta Comandamentului Corpului Multinaţional Sud-Est, dar și în proiecte de infrastructură operațională la Câmpia Turzii în cadrul Bazei 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu”.

În contextul în care multă lume vorbește despre F-16, e esențial de subliniat ceea ce e în spatele acestei tehnici militare moderne: infrastructura aeriană, fără de care aparatul nu poate fi operat. Iar același lucru se întâmplă și cu Patriot sau HIMARS, echipamente sofisticate care la rândul lor vin și cu manuale de cerințe și specificații tehnice pentru clădirile unde ele sunt exploatate.

Pentru a înțelege complexitatea acestui tip de infrastructură, Cătălin Podaru remarcă că „o singură pietricică pe pistă poate produce pagube ce ar putea duce la distrugerea motorului sau producerea unui accident”.

„Noi și în cadrul companiei vorbim cu colegii arhitecți, inginerii și project managerii și subliniem mereu același lucru: Capacitatea sau rolul nostru în misiunea de a realiza aceste proiecte e să înțelegem în primul rând necesitatea clientului și cerințele operaționale de exploatare a acestor echipamente și ce misiuni va efectua armamentul”.

„Doar așa putem realiza facilitățile la nivelul de cerință”, a adăugat fondatorul companiei românești Leviatan Desing.

Citește articolul integral >>> F-16, mai mult decât un avion. Cătălin Podaru: O pietricică pe pistă poate deteriora motorul sau produce un accident | DefenseRomania.ro