Leviatan – promotor al implicării mediului privat în educaţia studenţilor de azi – inginerii de mâine6 min. de citit

BIM, pe scurt

BIM (Building Information Modeling) este un proces de lucru colaborativ, care are la bază soluții software și instrumente de planificare, proiectare, construcție și gestionare eficientă a clădirilor și care înglobează toate datele disponibile despre un proiect, făcându-le interconectate și trasabile pentru toți actorii implicați în proiect. Implementarea proceselor BIM în industria globală a construcțiilor a început să devină unul dintre obiectivele primare ale companiilor de construcții din Europa, iar în România, compania Leviatan Design se numără printre puținele societăți ce au reușit să implementeze cu succes BIM la nivelul tuturor proceselor.

BIM în mediul academic

Recunoașterea avantajelor pe care le redă implementarea proceselor Building Information Modeling atât în fazele de proiectare și execuție, cât și pe tot parcursul de exploatare a activului construit, a avut un impact esențial asupra modului în care universitățile tehnice au abordat introducerea cursurilor BIM în programa proprie.

Mai multe facultăți de construcții din România au introdus cursuri BIM, facultative sau obligatorii, în programă și în stagiile de practică, dintre acestea putând fi amintite Facultatea de Construcții Civile, Industriale și Agricole de la Universitatea Tehnică de Construcții București (UTCB), Facultatea de Construcții și Instalații din Iași – Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi”, Institutul de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” (UAUIM) și Facultatea de Construcții Metalice și Mecanica Construcțiilor – Universitatea Politehnică Timișoara (UPT), Facultatea de Sisteme Integrate de Armament, Geniu și Mecatro-nică, departamentul de construcții, inginerie genistică și geomatică – Academia Tehnică Militară (ATM) „Ferdinand I”.

Colaborarea Leviatan Design cu universitățile tehnice din România

„Am răspuns bucuroși la invitațiile pe care le-am primit din partea cadrelor didactice de la diverse universități și am susținut programele academice, deoarece considerăm că procesul de învățare presupune o îmbinare constantă între noțiunile teoretice și cele practice, iar digitalizarea și tehnologizarea procesului de construcții reprezintă elemente strategice pentru a crește nivelul de calitate și performanță în acest domeniu. Prin susținerea mediului academic vrem să arătăm că există un nivel avansat de tehnologizare în construcții în România și că, dincolo de conceptele prezentate în cadrul cursurilor, în acest domeniu se lucrează într-o manieră modernă. Am ales să ne implicăm în programe educaționale deoarece credem că mediul privat trebuie să colaboreze cu profesorii pentru a le putea prezenta studenților toate avantajele unui loc de muncă în domeniu, în România, inclusiv nivelul de calificare și abilitățile pe care trebuie să le dețină la finalizarea facultății. Doar în acest fel studenții vor ști ce urmează după terminarea studiilor și vor putea să-și adapteze atât așteptările, cât și eforturile din cadrul cursurilor”, afirmă Cătălin Podaru, CEO-ul Leviatan.

De-a lungul celor 10 ani de activitate, Leviatan Design a susținut mai multe evenimente educaționale: am participat la trei din cele cinci ediții ale târgului european de construcții pentru elevi și studenți – ConstructFEST – organizat de UTCB; am susținut participarea echipei de studenți din cadrul UTCB la Olimpiada Internațională de Inginerie Seismică din SUA (unde, anul acesta echipa s-a clasat pe locul al III-lea); am sponsorizat podcast-ul „Constructiv” în vederea promovării campaniei de admitere la UTCB, în sesiunea 2022 -2023 etc.

Stagiul de practică din vara lui 2022

Maria Văsi – Coordonator Birou Structuri în cadrul echipei Leviatan Design – relatează în cele ce urmează cum s-a desfășurat programul de practică din vara acesta. „Și anul acesta ne-am bucurat să avem studenți în practică și să vedem că pentru mulți am fost prima opțiune între companiile la care ei se puteau înscrie. Am avut trei programe la care au participat patru studenți din anul III de la FCCIA, trei studenți din anul II și III de la Facultatea de Instalații și cinci studenți de la Facultatea de Management și Inginerie în Construcții. Programele au fost personalizate în funcție de specificul facultăților din cadrul cărora studenții fac parte.

Li s-au prezentat toate etapele de realizare specifice unui proiect complex și au avut posibilitatea să urmărească evoluția și dezvoltarea pe etape, de la parcurgerea și înțelegerea temei de proiectare, modelarea 3D pe toate specialitățile (arhitectură, structură, instalații), extragerea de cantități, partea de ofertare și derulare contracte, până la coordonarea din execuție, urmărirea șantierului și recepția finală a obiectivului de investiție, în condițiile respectării tuturor cerințelor emise de beneficiar. De la an la an, suntem atenți la nevoile studenților și ne îmbunătățim continuu structura programului de practică, în funcție de ceea ce își doresc ei, iar la finalul stagiului îi invităm să ne transmită feedback-ul lor”.

De ce este necesară implicarea companiilor private în educație?

„În ceea ce privește domeniul construcțiilor, prin prezentarea realistă a mediului și metodelor de lucru, credem că putem influența schimbarea „mindset”-ului pe care studenții și-l formează în timpul facultății și șansele ca aceștia să aleagă o carieră în domeniul construcțiilor, în România, vor crește. În prezent, în România lucrul în construcții este digitalizat, iar condițiile de lucru sunt similare cu cele din străinătate, atât din punct de vedere salarial, cât și al condițiilor la nivel tehnologic. Sperăm că prin implicarea noastră în educație am reușit să trezim interesul studenților pentru noua eră a ingineriei, marcată de cele mai noi tehnologii, digitalizarea și automatizarea procesului de proiectare și urmărire a execuției. Ne dorim ca prin colaborarea cu mediul academic să evidențiem potențialul extraordinar al tinerilor din România și să punctăm nivelul de satisfacție deosebit pe care îl oferă acest domeniu. Educația aplicată și atragerea tinerelor generații către domeniile tehnice reprezintă demersuri esențiale pentru dezvoltare, generând în același timp satisfacții și beneficii extraordinare celor ce activează în domeniu. Suntem hotărâți să continuăm colaborarea cu mediul academic în vederea valorizării potențialului noilor generații și, prin consecință directă, a construirii unei țări și societăți de care cu toții să fim mândri”, încheie Cătălin Podaru.

Citește articolul integral pe Agenda Construcțiilor >>> https://bit.ly/3SaaOdg