Digitalizarea și automatizarea fluxului de lucru, în fruntea tendințelor majore ale anului 20234 min. de citit

Blocajele înregistrate pe lanțul de aprovizionare, inflația și deficitul de forță de muncă reprezintă și în anul 2023 provocări semnificative pentru industria construcțiilor, conform unui articol realizat de Autodesk, care a reunit mai multe voci importante din acest domeniu.

Astfel, alinierea companiilor de construcții la tendințele momentului devine o necesitate, pentru a depăși cu bine multiplele provocările care se răsfrâng anul acesta asupra pieței de construcții din România.

Digitalizarea și automatizarea fluxului de lucru se află în fruntea tendințelor majore ale acestui an. În acest sens, reprezentanții companiei Autodesk, lider global în tehnologia de proiectare și fabricare, cu expertiză în domenii precum arhitectură, inginerie și construcții, au explicat că „firmele de construcții vor pune accent pe inovare, pentru a dezvolta proiecte mai eficiente din punct de vedere al costurilor”. De asemenea, pentru a contracara problemele privind deficitul de forță de muncă, „firmele se vor concentra asupra automatizării proceselor și vor folosi din ce în ce mai mult robotica, inteligența artificială și învățarea automată, pentru a spori capacitatea de muncă a personalului”.

În contextul schimbărilor climatice, specialiștii Autodesk au subliniat că „trebuie redus consumul de resurse și emisiile de CO2, cu ajutorul tehnologiei, pentru a avea un impact cât mai mic asupra mediului”.

Danielle O’Connell, Sr. Director Emerging Technology la Skanska USA, a arătat în cadrul materialului realizat de Autodesk că „tehnologiile din domeniul construcțiilor vor continua și anul acesta să pună accent pe interconectivitate, pentru a crește productivitatea, calitatea și siguranța”.

În plus, Muhammad Khalil Bin Shaiful Bahari, Director Adjunct la Boustead Projects Limited, a explicat că, în următorii ani, „modelul digital va deveni mai accesibil, pentru a fi utilizat în aplicații de realitate augmentată și realitate mixtă. Folosirea platformelor digitale va căpăta mai multă importanță, iar UI/UX va fi esențială pentru adoptarea lor”, a subliniat.

Vemuri noi | Soluții noi – Leviatan Design și Ubitech Construcții, în pas cu trendurile din domeniul construcțiilor

Provocările din sectorul construcțiilor, prefigurate la începutul acestui an, la nivel global, au fost resimțite și de companiile Leviatan Design și Ubitech Construcții, însă specialiștii celor două companii au mizat pe investiții constante în digitalizarea proceselor de proiectare și de execuție și au depășit cu bine dificultățile pe care le-au întâmpinat.

Așadar, digitalizarea rămâne și anul acesta o prioritate pentru Leviatan și Ubitech, iar în acest context amintim importanța adoptării și implementării soluțiilor Autodesk în cadrul celor două companii de proiectare și execuție, contractate prin intermediul companiei Graitec, Partener Platinum Autodesk și dezvoltator internaţional de soluţii software pentru proiectare. Leviatan și Ubitech dețin nu mai puțin de 60 de licențe Autodesk AEC Collection și 35 de licențe Autodesk Construction Cloud, pentru softuri precum AutoCAD, Revit, Navisworks Manage, Infraworks și multe altele.

„Investițiile tehnologice ne-au permis să acoperim o mare varietate de nevoi operaționale, să îmbunătățim lucrul colaborativ între specialități prin utilizarea mediului comun de date (CDE) din platforma BIM360, să reducem fricțiunile, să creștem nivelul de detaliu al modelelor 3D și, implicit, să putem lucra în paralel, la mai multe proiecte, cu aceeași echipă de ingineri, proiectanți și arhitecți”, a declarat Cătălin Podaru, CEO Leviatan Design și Ubitech Construcții.

Formarea continuă a angajaților și dezvoltarea unei culturi a învățării și a dezvoltării reprezintă modalități prin care companiile pot atrage profesioniști și îi pot convinge să rămână în cadrul companiilor. Așa se întâmplă și în cazul companiilor Leviatan și Ubitech, acolo unde digitalizarea se bazează pe standardizarea proceselor, ceea ce facilitează învățarea mai ușoară a acestora de către angajați. Practic, procesul de învățare continuă, bazat pe experiențele anterioare și bunele practici, a condus la dezvoltarea unei memorii organizaționale.

Companiile Leviatan Design și Ubitech Construcții înțeleg nevoia constantă de a investi în educație, fapt pentru care își oferă susținerea pentru nenumărate inițiative din mediul academic. Numărul relativ mic de specialiști din sectorul construcțiilor din România reprezintă o provocare reală, iar în acest context colaborarea constantă cu universitățile din România se dovedește a fi necesară, având capacitatea de a contribui la formarea inginerilor de mâine.

Leviatan și Ubitech pun accent pe sustenabilitate, iar în acest sens specialiștii celor două companii abordează cu profesionalism și responsabilitate toate proiectele pe care le derulează și integrează în cadrul acestora soluții inovatoare, care să contribuie la dezvoltarea unei societăți sustenabile, mai bună și mai sigură.