Back
Imagine reprezentativă

Digitalizarea în sectorul construcțiilor din România, promovată de Leviatan Design și Cluster TEC

Într-un interviu realizat de Tudor Curtifan la DC News, Cătălin Podaru, CEO Leviatan Design și Rodica Lupu, Director Cluster TEC și CEO Loop Operations au vorbit despre digitalizarea în domeniul construcțiilor și despre utilizarea roboticii și a inteligenței artificiale pentru contracararea problemelor privind deficitul de forță de muncă din acest sector.

Interviul s-a desfășurat în preambulul evenimentului INNOCONSTRUCT – How Digital, How Fast, cea mai importantă conferință despre digitalizarea industriei construcțiilor din România, organizată de Cluster TEC, care va avea loc în perioada 18.05.2023 – 19.05.2023.

Cătălin Podaru a explicat care sunt, în opinia sa, avantajele digitalizării în construcții, pornind de la bunele practici adoptate de Leviatan și a arătat că transformarea tehnologică a acestui sector ar putea fi posibilă doar printr-un efort colectiv al companiilor de construcții din România.

„Pentru noi, digitalizarea a devenit un element central în dezvoltarea companiilor noastre.

Transformarea nu poate să apară doar în câteva companii, ci e nevoie să devină o practică la nivelul întregului domeniu de construcții, pentru că beneficiile sunt pentru toți dacă asta se întâmplă“, a declarat Cătălin Podaru, CEO Leviatan Design.

Din dorința de promova digitalizarea în domeniul construcțiilor, compania Leviatan Design va susține organizarea celei de-a treia ediții a conferinței INNOCONSTRUCT, în calitate de sponsor principal al evenimentului.

 

„La INNOCONSTRUCT vor fi prezentate bune practici, studii de caz, exemple concrete din ceea ce companiile care s-au digitalizat au reușit să facă, prezentări din care acestea încearcă să transfere din cunoștințele lor și să arate beneficiile, impactul pe care l-au avut demersurile lor de digitalizare, pentru cei care au intenția de a face un pas în această direcție în următorii ani“, a declarat Rodica Lupu, Director Cluster TEC și CEO Loop Operations.

Pornind de la ideea că sectorul construcțiilor face parte dintre industriile considerate a fi cel mai greu de digitalizat, iar România se numără printre ultimele țări din Europa în ceea ce privește tehnologizarea construcțiilor, Cătălin Podaru a explicat că firmele din România pot recupera acest decalaj, fără a mai fi necesar să parcurgă ani sau zeci de ani de iterații, pentru a ajunge la un anumit nivel.

„Firmele din România au șansa să facă salturi, cum și noi am făcut. În câțiva ani de zile ne putem compara cu cele mai evoluate țări din punct de vedere al tehnologizării în construcții“, a subliniat Cătălin Podaru, CEO Leviatan Design.

 

Cluster TEC este o organizație neguvernamentală din România, care reunește organizaţii din mediul privat, mediul academic şi de cercetare, mediul asociativ şi mediul public, ca un parteneriat constant, cu scopul de a crește competitivitatea prin inovare, co-creație şi integrare pe întregul lanţ valoric din industria construcţiilor. Mai multe detalii despre Cluster TEC pot fi accesate aici: https://www.clustertec.ro/.

Practică&Internship