Back
Imagine reprezentativă

LEVIATAN DESIGN, know-how valoros pentru proiectul NetZeroCities

La propunerea Universității Tehnice de Construcții București (UTCB), pentru a contribui la dezvoltarea de proiecte sustenabile, Leviatan Design – companie de top din domeniul construcțiilor din Romania – s-a alăturat proiectului NetZeroCities. Astfel, trei studenți de la CESI Brest (Ecole d’ingénieurs CESI), aflați într-un stagiu de internship la UTCB, alături de alți trei studenți ai prestigioasei universități de construcții din București, au beneficiat de suportul oferit de specialiștii Leviatan. Prin susținerea acestui demers, compania și-a reafirmat rolul de promotor al implicării mediului privat în formarea și dezvoltarea viitorilor specialiști din domeniul construcțiilor, contribuid, totodată, la dezvoltarea de proiecte sustenabile. Respectând o lungă tradiție în care firma din București a oferit un sprijin constant mediului academic și s-a implicat în livrarea de proiecte sustenabile, specialiștii Leviatan au asigurat consultanță și consiliere echipei de proiect UTCB, în vederea elaborării modelelor Digital Twin pentru clădirea-prototip EFdeN, respectiv pentru o casă unifamilială, amplasată în mediul urban.

Digital Twin, un instrument extrem de util în economia construcțiilor moderne

Romina Posea, Head of Planning & Continuous Improvement Office la Leviatan Design & Ubitech Construcții: „Leviatan a venit cu partea practică în ceea ce privește realizarea unui Digital Twin. Chiar dacă universitățile sunt conectate la cele mai recente dezvoltări tehnice, abordarea acestora privește de cele mai multe ori doar latura teoretică. De aceea, au apelat la grupul nostru de companii, care este puternic ancorat în experiența utilizării tehnologiilor în proiecte reale, pentru a le oferi suportul necesar. Astfel, aducem în prim-plan soluții concrete care există pe piață din România și oferim know-how valoros atât din punct de vedere al proiectării, cât și al execuției lucrărilor. În cadrul organizației noastre avem doi arhitecți formați pentru realizarea de case pasive, iar zona de sustenabilitate este una în care ne implicăm și o dezvoltăm, fiind una în care clienții/beneficiarii au nevoie de un puternic suport. Acest suport al clientului este în special în relația cu autoritățile, care impun deja condiții tipice nZEB în ceea ce privește dezvoltarea durabilă, în conformitate cu cele mai noi directive europene referitoare la acest subiect. De asemenea, la nivelul grupului Leviatan testăm și implementăm o platformă dedicată pentru Digital Twin, pentru tot ceea ce implică acest lucru în etapele de proiectare și execuție. Practic, întreaga documentație care rezultă în urma unui proiect as-build este reflectată în „geamănul digital”.

Acestor documentații li se adaugă layerul modelului 3D As build, obținut printr-o scanare etapizată a obiectivului, pentru a realiza o reflectare cât mai fidelă a tuturor detaliilor construcției. Pe parcursul execuției, sunt comparate rezultatele acestor procese cu modelul 3D proiectat, pentru a asigura compatibilitatea și corectitudinea completă a execuției, dar și o transpunere exactă a modelului de design în realitate. În final, toate specialitățile (structură, instalații, arhitectură, inclusiv prin elemente de finisaje, mobilare, echipare etc.) sunt suprapuse și introduse într-o platformă dedicată.

În mod ideal, smart digital twin oferă posibilitatea clădirii reale de a comunica cu Digital Twin prin intermediul unor senzori, IoT și altele, pentru a actualiza permanent modelul digital, a face scenarii, predicții și optimizări. Acesta este populat cu o serie de alte informații, nu doar cu cele provenite de la senzori, ci cu toate detaliile tehnice, care constituie un instrument deosebit de util în exploatarea și mentenanță optimă a construcției”.

Identitate între proiectul as-build și modelul 3D rezultat din procesul de design

La stagiul de pregătire practică, din partea UTCB au participat Conf. Univ. Dr. Ing. Cristiana Croitoru și Conf. Univ. Dr. Ing. Mihnea Sandu, de la Departamentul de Sisteme Termo-hidraulice și pentru Protecția Atmosferei, care au subliniat că studenții francezi au venit în cadrul unui schimb de experiență, fiind angrenați în cadrul proiectelor de cercetare derulate la momentul actual în cadrul universității din București. ”Tematica din acest an s-a referit la realizarea unui model final de tip Digital Twin al clădirii EFdeN, amplasate în curtea instituției noastre. Leviatan Design este un vechi partener al nostru și ne-am bazat pe experiența companiei pentru a clarifica modelul Digital Twin și a suprapune cât mai bine partea de cercetare/de învățământ cu cea practică. Din punctul nostru de vedere, Leviatan Design constituie un model de bune practici în activitatea de construcții și de aceea am ales să demarăm această colaborare, care să-i familiarizeze pe participanții la proiect în special cu sistemul de proiectare suprapusă a tuturor specialităților, pentru a evita coliziunile”, a declarat Cristiana Croitoru.

La rândul său, Mihnea Sandu a subliniat că ”masterul BIM care se lansează în acest an la UTCB este orientat în principal pe partea de structuri, iar sarcina noastră este de a depune eforturile necesare pentru a include și instalațiile în acest concept modern. Ceea ce considerăm foarte important este că, după finalizarea proiectului, folosind instrumentele digitale moderne, sistemul BIM să fie utilizat mai departe în execuție, asigurând identitatea dintre construcția as-build și modelul rezultat din procesul de proiectare”.

 

Digitalizarea proiectării, execuției și exploatării vor duce la creșterea calității mediului construit

Kevin Leroy, Phillipe Clerant și Jean Baptiste, cei trei studenți în cadrul Ecole d’ingénieurs CESI, Facultatea de Inginerie Civilă, care au participat la proiect au arătat la rândul lor că ”experiența câștigată prin prezența la UTCB și Leviatan Design a fost foarte utilă.

Sarcina noastră a fost aceea de a realiza un geamăn digital al unei clădiri existente, ceea ce a constituit un demers foarte dificil, doar compilarea tuturor informațiilor culese de pe teren fiind realizată într-un interval de trei săptămâni. A fost util pentru noi, ca viitori ingineri civili, să identificăm în special diferențele care există între mediul construit din România și cel din Franța. Deja, conform practicilor din țara noastră, încă din timpul studiilor suntem angrenați în cadrul unor companii de construcții și am avut astfel ocazia să luăm contact cu mediul profesional. Considerăm că timpul petrecut aici și informațiile culese cu această ocazie ne vor ajuta foarte mult în viitoarea carieră de ingineri, iar detaliile oferite de specialiștii de la Leviatan Design se vor dovedi extrem de prețioase, având în vedere faptul că Digital Twin și BIM reprezintă deja concepte care au o largă utilizare și vor duce la îmbunătățirea modului în care se proiectează, execută și exploatează construcțiile moderne”.

Citește articolul integral pe Agenda Construcțiilor >>> https://bit.ly/3ETdsj9