”Spiritul antreprenorial modern navighează între curiozitate și învățare constantă”
Cătălin PODARU, CEO Leviatan Design: „Întrebarea la care încerc să identific răspunsul la acest moment este cea legată de modul în care un antreprenor contemporan reușește să înțeleagă diversele aspecte ale afacerii pe care o coordonează, fără a fi neapărat un specialist în domeniul respectiv. Pare dificil la prima vedere, însă tehnologiile digitale pe care le avem la dispoziție în prezent ne permit acest lucru, fără prea mare efort. Un exemplu reprezentativ din acest punct de vedere este BIMaria, avatarul inovator creat de specialiștii de la Leviatan, ce încorporează cunoștințele și experiența unui valoros membru al echipei noastre, Maria VĂSI. Este, într-adevăr, o demonstrație elocventă a felului în care tehnologia digitală poate contribui în mod decisiv la îmbunătățirea capacităților umane și de a-i ajuta pe specialiști să-și depășească limitele”.
Meet BIMaria – Harnessing Technology
Voices from the trenches. Provocări reale ale profesioniștilor din construcții
Principala concluzie care izvorăște din experiența cumulată în ultimii ani de specialiștii Leviatan este aceea că tehnologia poate ajuta la soluționarea problemelor concrete apărute în lumea reală a AECO (arhitectură, inginerie și construcții, operațional/owner – proprietar). Ea este răspunsul la numeroasele frustrări întâmpinate de-a lungul timpului de experții din domeniu. În acest tablou general, Building Information Modeling (BIM) este elementul primordial care schimbă în mod radical regulile jocului, mai ales datorită capacității sale de a transforma provocările abstracte în soluții concrete. Practic, conceptul BIM este soluția cu valoare de panaceu pentru problemele din industria construcțiilor.
Proiectarea, un domeniu susținut puternic de BIM
Pe segmentul de design, Leviatan a implementat deja soluții inovatoare, referitoare la controlul calității – folosind instrumente ERP (Enterprise Resource Planning) și BIM, la detalierea structurii și detectarea coliziunilor dintre specialități, la integrarea modelelor tridimensionale etc. Experiența companiei a demonstrat că o astfel de abordare este posibilă și dezirabilă. Instrumentele folosite sunt diverse, începând cu mediul comun de date prin platforma cloud BIM 360 și diverse aplicații ERP, continuând cu software de tip Navisworks pentru identificarea și rezolvarea coliziunilor de rezistență cu alte specialități, Enscape pentru vizualizarea 3D a proiectelor modelate în Autodesk Revit, Inbetween pentru corelarea dintre specialitățile MEP (instalații mecanice, electrice și sanitare).
De la BIM 360, la Hololens și Digital Twin
În ceea ce privește faza de pre-construcție, abordarea integrată propusă de BIM facilitează cuantificarea cantităților de materiale, estimarea costurilor și a necesarului de achiziții. Din acest punct de vedere, aplicațiile ERP permit extragerea cantităților și completarea listelor de materiale, efectuarea verificărilor, redactarea de rapoarte etc. În etapa de construire propriu-zisă, prin utilizarea unor programe complexe, procesul de calcul al zidăriei, de exemplu, devine foarte simplu și precis, fiind realizat extrem de rapid. Hololens este, la rândul său, o altă tehnologie foarte utilă, furnizată de Microsoft. Sistemul accelerează ritmul proiectării, reduce drastic instanțele de reluare a operațiunilor și asigură integrarea beneficiarilor în proces. Cu ajutorul său, specialiștii de la Leviatan identifică riscurile încă din fazele incipiente, validează rapid soluțiile propuse și verifică condițiile concrete de instalare. Conform statisticilor disponibile, doar prin folosirea acestei soluții costurile sunt reduse drastic atât în planul activităților de inspectare, cât și în cel al construcției, unde pot fi obținute economii de până la 14%.
Conceptul Digital Twin a devenit deja foarte popular, fiind adoptat de Leviatan Design grație eficienței superioare pe care o asigură, constituindu-se într-un veritabil liant între toate fazele operaționale, pornind de la proiectare, continuând cu execuția propriu-zisă și terminând cu exploatarea, pe întreaga durată de viață a proiectului. După prelevarea datelor din teren prin norul de puncte rezultat al scanării laser și realizarea releveelor în format 3D, un geamăn digital permite, printre altele, corectarea proiectelor în timp real pe parcursul execuției acestora, calculul cantităților, definirea unor soluții concrete de consolidare sau realizarea unor detalii personalizate în cazul clădirilor de patrimoniu. La finalizarea lucrărilor de execuție, prin suprapunerea scanărilor laser din diferite etape de execuție până la finalizarea acestora, permite realizarea Digital twin As build, utilizat în perioada de exploatare pentru mentenanță și predicție.
Monada, o soluție individualizată pentru realizarea rapidă și detaliată a compartimentărilor interioare
Romina POSEA, Head of Planning & Continous Improvment Office, Leviatan Design: „Peter Thiel afirma în cartea sa Zero to One, în urmă cu un deceniu, că utilizatorilor nu le va păsa de o anumită tehnologie decât dacă aceasta rezolvă o anumită problemă într-un mod superior. Încă din primul moment în care am experimentat implementarea BIM în șantierele pe care le gestionăm am avut colegi foarte entuziasmați de idee, iar alții mai circumspecți la schimbare. Lucrurile s-au schimbat rapid însă, pentru că toată lumea a simțit în mod direct beneficiile tehnologiei, iar acum sistemul este aplicat deja generalizat.
Specialiștii noștri IT dezvoltă permanent soluții personalizate perfect adaptate, care au ca unic scop îmbunătățirea modului de lucru al colegilor noștri. De exemplu, reprezentativă este aplicația Monada care utilizează standardizări și tipologii de încăperi, având ca scop accelerarea procesului de proiectare a compartimentărilor. Metoda este deosebit de utilă mai ales atunci când lucrul se face sub presiunea termenelor de livrare. Nivelul de detaliere este foarte ridicat, mult mai bun decât în cazul unui proiect schematic. Un alt avantaj este acela că se oferă mai multe variante de dispunere a camerelor sau funcționalităților. Modelarea tridimensională în Revit se face într-un timp de ordinul minutelor, ceea ce reprezintă un alt beneficiu”.
Citește articolul integral pe Agenda Construcțiilor >>> https://bit.ly/3PzC7Qs