Back
Imagine reprezentativă

Bunele practici adoptate de Leviatan Design în procesul transformării digitale, incluse într-un studiu publicat de Comisia Europeană

Sursă: https://ppmi.lt/storage/app/media/docs/sirbest-practice-workshopmain-presentation-vpublication.pdf

Sectorul construcțiilor, industria de retail, industria agro-alimentară, industria textilă și industria automotive sunt industriile considerate a fi cel mai greu de digitalizat din Europa.
Pornind de la această realitate, PPMI, un important centru european de cercetare și analiză a politicilor publice, a examinat dificultățile cu care se confruntă companiile din aceste industrii în procesul de digitalizare, iar rezultatele au fost incluse în studiului Smart Industrial Remoting. Așadar, studiul aduce în prim-plan problemele de digitalizare cu care se confruntă companiile din industria agro-alimentară din Lituania, companiile din industria automotive din Ungaria, companiile din industria construcțiilor din România, companiile din industria de retail din Polonia și companiile din industria textilă din Portugalia.

 

Leviatan Design, prezent la workshopul SME digitalisation: how to make best practice a reality

Sursă: https://ppmi.lt/news-insights/smart-industrial-remoting-event-highlights-best-practices-sme-digitalisation

Ca parte a demersului de a analiza dificultățile cu care se confruntă companiile în procesul de digitalizare, PPMI a organizat în luna noiembrie 2022 workshopul SME digitalisation: how to make best practice a reality, în colaborare cu Comisia Europeană, cu scopul de a prezenta cele mai bune practici pe care le pot aplica IMM-urile din industriile mai sus amintite, pentru a-și accelera procesul de digitalizare.
Rūta Gabaliņa, Senior Researcher la PPMI, a prezentat în deschiderea workshopului principiile celor mai bune practici care stau la baza procesului de digitalizare a companiilor: 1) asigurarea unei management potrivit; 2) încurajarea angajaților și a colaboratorilor să accepte digitalizarea; 3) stabilirea obiectivelor strategice pentru digitalizare; 4) asigurarea competențelor necesare; 5) asigurarea faptului că intervenția digitală prevăzută este fezabilă; 6) planificarea implementării; 7) utilizarea avantajelor ecosistemului mai larg și ale cooperării; 8) alegerea unui furnizor de soluții și tehnologii care se potrivește nevoilor companiei.
În esență, cele 8 principii se referă la comportamentele care pot facilita digitalizarea în cadrul companiilor, indiferent de dimensiunea acestora, nivelul de digitalizare sau tehnologia aleasă.

Leviatan Design, un model de succes în procesul transformării digitale

Cătălin Podaru, CEO Leviatan Design, a fost invitat să participe în cadrul panelului Digitalisation in action, alături de Barbora Kudzmanaite, Research Manager la PPMI, Irina Toma, Coordonator al FIT – Digital Innovation Hub și Katrin Schade, Cercetăror asociat al Universității din Leipzig, unde a arătat cum a devenit Leviatan un model de succes în ceea ce privește adoptarea și implementarea noilor tehnologii din domeniul construcțiilor.
Astfel, Cătălin Podaru, CEO Leviatan Design, a explicat că la baza transformării digitale a Leviatan a stat o imagine de ansamblu a obiectivelor care trebuie atinse în timp.
„Transformarea pentru noi a fost rapidă, prin identificarea nevoilor, a problemelor și găsirea soluțiilor. Primul pas a fost de fapt o transformare reală a proceselor; maparea inițială a proceselor, structurarea lor și apoi găsirea instrumentelor și a programelor informatice potrivite pentru a implementa aceste procese, mai rapid și mai ușor de utilizat. Apoi, am procedat pas cu pas, iar acest lucru ne-a ajutat foarte mult și în ceea ce privește gestionarea schimbării în cadrul companiei, deoarece schimbările au venit una câte una, iar oamenii au acceptat cu ușurință aceste schimbări”, a explicat Cătălin Podaru, CEO Leviatan Design.

Sursă: https://ppmi.lt/news-insights/smart-industrial-remoting-event-highlights-best-practices-sme-digitalisation

Cătălin Podaru, CEO Leviatan Design a subliniat că este foarte important modul în care IMM-urile își gestionează bugetul în cadrul procesului de digitalizare. Digitalizarea este costisitoare și este nevoie de perseverență pentru a avea succes. Digitalizarea trebuie privită pe termen lung, pentru că efectele acesteia nu sunt atât de vizibile pe termen scurt. La început, cei care sunt agrenați în acest proces pot avea impresia că anumite activități sunt îngreunate, însă odată ce aceștia se vor obișnui cu schimbările, vor conștientiza avantajele digitalizării.
„În plus, ceea ce este important în cazul nostru pentru aceste schimbări este că am avut un grup inițial de oameni, numiți campioni, care s-au adaptat timpuriu, cu o mentalitate orientată spre schimbare, care au făcut parte din această cartografiere a proceselor, din aceste schimbări de procese. Avem în compania noastră o fază experimentală în care testăm soluția pentru a vedea dacă este viabilă, ușor de adoptat și apoi se materializează. Și este, de asemenea, un proces continuu”, a adăugat Cătălin Podaru, CEO Leviatan Design.
În cazul companiei Leviatan Design, digitalizarea se bazează pe standardizarea proceselor și a strategiilor utilizate, ceea ce facilitează învățarea mai ușoară a acestora de către angajați, precum și diseminarea mai ușoară a lecțiilor învățate, pe măsura dezvoltării companiei. Practic, procesul de învătare continuă, bazat pe experiențele anterioare și bunele practici, a condus la dezvoltarea unei memorii organizaționale.
„Am vrut să creăm un sistem în care lucrurile se fac într-un mod standard, ușor de adoptat de orice nou angajat, care, după ce dobândește foarte repede cunoștințele necesare pentru a îndeplini o sarcină, poate să o îmbunătățească. În plus, pentru a adăuga la acest sistem, intenția noastră a fost de a crea, de asemenea, o memorie organizațională, deoarece dorim să păstrăm în interior procesele noastre scrise și strategiile lor, toate competențele și lecțiile învățate pas cu pas. De fapt, avem un proces continuu de învățare a lecțiilor pe care le diseminăm apoi cu ușurință către toți angajații noștri, astfel încât calitatea produsului sau a serviciilor pe care le furnizăm să fie previzibilă. Așadar, acest sistem se află în centrul companiei și oferă predictibilitate atât pentru angajați, cât și pentru clienți”, a arătat Cătălin Podaru, CEO Leviatan Design.
Toate discuțiile derulate în cadrul workshopului SME digitalisation: how to make best practice a reality pot fi urmărite aici: https://bit.ly/3W4HfMs.

Modelul de digitalizare a companiei Leviatan Design, inclus într-un studiu publicat de Comisia Europeană

În cadrul demersului inițiat de PPMI de a facilita procesul de digitalizare a IMM-urilor, bunele practici adoptate de Leviatan Design în ceea ce privește digitalizarea au fost incluse în studiul Smart Industrial Remoting: remote working in non-digitalised industries – Pilot Project. Best Practice Collection report (D.6), publicat de Comisia Europeană.

Studiul poate fi accesat aici >>> https://bit.ly/3HsBEK7.

Leviatan Design a urmărit încă de la început ca digitalizarea proceselor interne ale companiei să se realizeze în conformitate cu standardele Uniunii Europene în domeniul construcțiilor, din dorința de a atinge un nivel de calitate ridicat în toate proiectele dezvoltate.
Suntem onorați că eforturile noastre de digitalizare sunt recunoscute la nivel internațional, ceea ce ne oferă un motiv în plus să mergem în continuare pe acest drum.

PPMI, institutul care a organizat workshopul SME digitalisation: how to make best practice a reality, este un important centru european de cercetare și analiză a politicilor publice, cu sediul în Lituania, care sprijină sectorul public și liderii societății civile din lumea întreagă, pentru a face față provocărilor actuale, oferind soluții ușor de implementat, capabile să conducă la schimbări pozitive și de durată. Mai multe detalii despre PPMI pot fi accesate aici: https://ppmi.lt/.