Redefinirea proiectării | Cum utilizează specialiștii Leviatan metodologia BIM6 min. de citit

Metodologia BIM a devenit mai mult decât o tendință în industria construcțiilor. Este o revoluție în modul în care abordăm proiectarea. La Leviatan Design, BIM nu este doar un instrument, ci o filozofie care pune bazele fiecărui proiect pe care îl realizăm.

„Proiectele noastre sunt profund tehnologizate pe fluxurile de lucru pentru a putea livra, la nivel de calitate ridicată, proiecte în cel mai scurt timp. În cadrul echipelor noastre, punem accentul pe colaborare. De asemenea, continuăm să investim masiv în tehnologie, întrucât ne dorim să facem munca cât mai ușoară și mai plăcută, iar colegii noștri să-și folosească energia în scopuri creative și în realizarea de proiecte sustenabile și eficiente energetic pentru clienții noștri”.

Catalin-Podaru-BIM-Process-
Cătălin Podaru CEO Leviatan Design și Ubitech Construcții

Utilizarea metodologiei BIM în etapa de proiectare le oferă specialiștilor Leviatan posibilitatea de a detecta și a rezolva problemele înainte ca acestea să apară în realitate, ceea ce contribuie la reducerea timpilor pentru activități de verificare și coordonare cu până la 50%, a resurselor și implicit a costurilor. De asemenea, BIM facilitează comunicarea și colaborarea între diferitele echipe implicate în proiect, de la arhitecți și ingineri până la furnizori și clienți.

„Prin implementarea BIM în toate procesele noastre de lucru, am reușit să creștem calitatea pentru toate proiectele pe care le avem în desfășurare. La momentul actual proiectăm exclusiv în sistem 3D și astfel reducem apariția erorilor care pot să apară în procesul de proiectare și execuție, codificăm fiecare livrabil cu un cod unic, care ne permite versionarea în mediul nostru comun de date și utilizarea documentației ca singura sursă de adevăr a proiectului, stabilim un minimum de informații pentru fiecare livrabil și astfel ne asigurăm că avem același nivel de calitate pentru fiecare proiect, indiferent de mărimea sau complexitatea acestuia. Astăzi utilizăm Mixed Reality într-un mod integrativ cu celelalte instrumente de lucru pentru a automatiza, pentru a coordona și a avea un plus de control în activitățile de urmărire și a execuției acestora”.

Maria-Vasi-BIM-Process-
Maria Văsi BIM Implementation Manager

Abordarea integrată în realizarea proiectelor de construcții a schimbat, cu siguranță, paradigma în acest domeniu și a adus beneficii semnificative inclusiv pentru inginerii MEP, în procesul de proiectare a instalațiilor HVAC, a instalațiilor electrice, sanitare sau de stingere a incendiilor.

„Dintre avantajele lucrului în Revit pentru inginerii MEP putem menționa următoarele: reducerea timpului pentru coordonare, o mai clară detaliere a sistemelor MEP și o eficiență a comunicării în cadrul echipei. Mai exact, putem puncta că în locul unei coordonări clasice, Revit-ul permite echipei să lucreze într-un mediu comun și simultan, astfel reducând posibilitatea de apariție a erorilor pe parcursul proiectării”.

Marius-Mladin-BIM-Process-
Marius Mladin Head of MEP Engineering Office

În plus, BIM oferă o platformă pentru inovație. Specialiștii Leviatan folosesc această metodologie pentru a explora soluții creative, pentru a testa diferite scenarii și pentru a se asigura că fiecare proiect se ridică la nivelul așteptărilor lor și ale clienților.

„Clienții noștri confirmă că utilizarea BIM în livrarea proiectelor generează o serie de beneficii precum: eficiență, calitate superioară, optimizări în planificare și contractare, reducând astfel timpul și costurile pentru finalizarea proiectelor”.

Romina-Posea-BIM-Process-
Romina Posea Head of Planning and Continuous Process Improvement Office

Pe lângă aceste avantaje, BIM contribuie și la sustenabilitatea proiectelor noastre. Prin simulări și analize detaliate, putem evalua impactul unui proiect asupra mediului înconjurător și putem lua decizii informate pentru a reduce amprenta asupra mediului. Acest angajament față de sustenabilitate nu doar că reflectă valorile grupului de companii din care fac parte Leviatan Design și Ubitech Construcții, dar răspunde și cerințelor tot mai stringente ale industriei construcțiilor.

În era digitalizării, adaptabilitatea și inovațiile sunt esențiale, iar BIM le oferă specialiștilor Leviatan și Ubitech instrumentele necesare pentru a depăși cu succes provocările de pe piața construcțiilor și pentru a proiecta sustenabil pentru noile generații.

Adoptarea și implementarea soluțiilor Autodesk în cadrul companiilor Leviatan Design și Ubitech Construcții au fost realizate prin intermediul Graitec România, Partener Platinum Autodesk și dezvoltator internaţional de soluţii software pentru proiectare.