Trendurile anului 2024 din industria de arhitectură evidențiază o îmbinare între sustenabilitate, inovații tehnologice și design adaptabil, conform unui articol publicat de CADdetailsBlog.
Industria de arhitectură pune, așadar, un accent major pe sustenabilitate în acest an, așa cum s-a întâmplat anul anterior, însă măsurile vor fi de data aceasta mai clare și mai eficiente, menționează publicația Dezeen. Astfel, vor fi aduse în prim-plan clădirile cu zero emisii, clădirile inteligente care îmbunătățesc eficiența energetică și confortul locuitorilor, precum și spațiile care pun accent pe bunăstarea generală.
Acestă tendință subliniază o schimbare semnificativă către responsabilitatea ecologică, integrând tehnologii avansate pentru optimizarea resurselor și minimizarea impactului asupra mediului, reflectând angajamentul companiilor de arhitectură de a crea un viitor mai verde și mai responsabil. Pe fondul schimbărilor climatice, designul sustenabil nu mai reprezintă o opțiune, ci o necesitate stringentă, așa cum se menționează într-un articol marca Gensler.
De asemenea, se observă o creștere în popularitate a construcțiilor modulare și a reutilizării spațiilor existente, reflectând o abordare mai flexibilă și sustenabilă a designului urban. Totodată, incluziunea și accesibilitatea devin elemente cheie anul acesta în domeniul arhitecturii, potrivit CADdetailsBlog.
Flexibilitatea designului modular câștigă teren întrucât favorizează adaptabilitatea, oferă soluții rapide, eficiente și sustenabile. Această abordare permite o reducere semnificativă a timpului de construcție, a deșeurilor și a costurilor.
Elementele de incluziune și accesibilitate își găsesc relevanța în proiectele de arhitectură de anul acesta pentru că pun accent pe un design universal și integrează nevoile diverse ale comunității.
În timp ce utilizarea tehnologiei VR și AR în planificarea și dezvoltarea proiectelor arhitecturale deschide noi orizonturi pentru explorarea designului spațial, inteligența artificială se extinde dincolo de automatizare și aduce multiple beneficii pe tot parcursul derulării proiectelor.
Potrivit unui articol semnat de Disruptr MY, inteligența artificială facilitează optimizarea procesului de design, oferă analize predictive și asigură integrarea cu BIM, transformând modul în care specialiștii abordează provocările și iau decizii informate.
Viitorul implică o convergență a tehnologiilor, unde AR și VR îmbunătățesc colaborarea în fluxurile de lucru BIM, iar gemenii digitali evoluează și oferă acces la date și analize în timp real, redefinind astfel standardele de eficiență, acuratețe și profitabilitate.
Tendințe anului 2024 din industria de arhitectură marchează o evoluție către medii construite mai reziliente și responsabile față de nevoile sociale și mediul înconjurător.
Prin adoptarea timpurie a conceputului de sustenabilitate, precum și prin utilizarea metodologiei BIM și a tehnologiilor avansate, Leviatan Design se aliniază perfect cu tendințele arhitecturale prevăzute pentru 2024.
Angajamentul Leviatan Design față de principiile de sustenabilitate se reflectă în fiecare proiect pe care îl realizează, marcând un echilibru între inovație și responsabilitate ecologică.
Compania Leviatan Design nu doar că răspunde cerințelor actuale ale pieței, ci contribuie la modelarea viitorului industriei de arhitectură din România, prin proiectele sale durabile.