Experiența companiei Leviatan Design, în lumina reflectoarelor la Autodesk University 20237 min. de citit

 

În perioada 13-15 noiembrie 2023, o delegație formată din 5 experți ai companiei Leviatan Design a participat la Autodesk University 2023: The Design & Make Conference, cel mai mare eveniment AEC (Arhitectură, Inginerie și Construcții) la nivel mondial, care s-a desfășurat în centrul expozițional The Venetian Convention Center & Expo din Las Vegas, Statele Unite ale Americii.

Prestigiosul eveniment a reunit peste 12.000 de profesioniști din industria AEC de pe tot mapamondul, fiind o demonstrație vibrantă a felului în care tehnologiile de ultimă oră redefinesc viitorul construcțiilor și nu numai.

Autodesk University 2023 a adus publicului o serie de conferințe și speech-uri cheie susținute de specialiști ai companiei Autodesk, dar și un târg expozițional cu aproape 200 de expozanți, care au prezentat trendurile momentului și tehnologii emergente.

La Autodesk Expo, specialiștii Leviatan au remarcat mai multe soluții tehnologice avansate, prezentate de companii din întreaga lume, pentru modelarea 3D, managementul datelor în sistem BIM colaborativ, precum și echipamente pentru realitate virtuală și realitate mixtă, aplicate în domeniul construcțiilor, dar și scanare LIDAR.

„Domeniul construcțiilor este și trebuie să fie profund digitalizat pentru performanță și adaptare la condițiile actuale ale pieței, unde totul se întâmplă rapid, iar forța de muncă este din ce în ce mai puțină. Un alt aspect important este reprezentat de utilizarea inteligenței artificiale, extrem de utilă în proce complexe, dar și pentru a gestiona integrat fluxul mare de date și informații din procesul de realizare a construcțiilor, într-un timp rapid. Aceasta permite realizarea proiectelor de anvergură, la un nivel ridicat de calitate, precum și integrarea soluțiilor sustenabile, într-un timp mult mai scurt”, a explicat Cătălin Podaru, CEO Leviatan Design.

Pentru compania Leviatan Design a fost o onoare să reprezinte România la evenimentul Autodesk University 2023, în calitate de promotor al digitalizării și tehnologizării construcțiilor, alături de compania Graitec, cu care are o colaborare foarte bună în ceea ce privește adoptarea soluțiilor software specifice pentru proiectare și lucru în sistem BIM.

Participarea companiei Leviatan Design la cel mai mare eveniment AEC din lume a fost posibilă în urma unui proces complex de selecție, în cadrul căruia studiul de caz despre noile tehnologii utilizate de specialiștii Leviatan în proiectele de tip Design & Build a fost ales dintre peste 2700 de aplicații.

Cel mai mare eveniment AEC la nivel mondial a avut o semnificație deosebită pentru Romina Posea, Head of Planning & Continuous Improvement Office la Leviatan Design, care a afirmat următoarele: „Bucuria de a lua parte la un eveniment de o asemenea amploare a fost imensă, pentru că ne-a oferit oportunitatea de a arăta lumii întregi cum se reflectă progresul tehnologic în proiectele noastre. Cu siguranță, evenimentul ne-a inspirat în procesul de implementare a noilor tehnologii, pentru că ne dorim să fim mai eficienți, să livrăm proiecte mai rapid și la standarde de calitate mai înalte”.

O nouă eră a tehnologiei în construcții, dezvăluită la Autodesk University 2023

În cadrul evenimentului, Andrew Anagnost, CEO Autodesk, a anunțat pe scena principală lansarea Autodesk AI, un produs care a îmbrăcat diferite forme până în prezent, fiind realizat pentru a veni în sprijinul utilizatorilor produselor Autodesk.

Integrarea inteligenței artificiale promite să automatizeze sarcinile repetitive, să optimizeze proiectele pentru eficiență ridicată și să ajute proiectanții să ia decizii rapide, în cunoștință de cauză.

Ulterior, Raji Arasu, Chief Technical Officer la Autodesk, a adus în prim-plan importanța datelor. Cum toate informațiile au nevoie să depașească bariera fișierelor, astfel încât să fie utilizate la capacitate maximă, Raji Arasu a propus utilizarea unei soluții avansate, cunoscută sub denumirea Autodesk Platform Services (APS).

Cu ocazia participării la aceste prezentări, Gabriel Marcu, Chief Technical Officer la Leviatan Design, a precizat următoarele: „Am remarcat un interes crescut al companiei Autodesk de a asigura prin soluțiile pe care le dezvoltă noi funcționalități pentru partea de proiectare, dar și pentru cea de execuție, care să fie cât mai ușor de utilizat și să contribuie la atingerea rezultatelor scontante”.

În continuare, pe scena principală a evenimentului au fost prezentate principalele produse Autodesk, care servesc diferite industrii, dintre care pot fi enumerate: Autodesk Construction Cloud și Forma pentru sectorul AEC, Fusion pentru zona industrială și de producție, precum și Flow – similar unui mediu comun de date – pentru industria Media & Entertainment.

„Autodesk University 2023 a fost o experiență incredibilă, în cadrul careia am aflat despre inovațiile de ultimă oră în design și tehnologie. De la modelarea 3D, utilizând instrumente automate, la planificarea orașelor inteligente și urmărirea construcțiilor folosind soluțiile integrate, posibilitățile par nelimitate. Energia și pasiunea celorlalți participanți au fost molipsitoare, iar interacținiunile cu profesioniști recunoscuți la nivel internațional au fost foarte utile”, a declarat Beatrice Băluță-Siclitaru, Arhitect la Leviatan Design.

Bunele practici adoptate de Leviatan în procesul transformării digitale, prezentate la #AU2023

Cea de-a treia zi a evenimentului i-a adus pe scenă pe Maria Văsi, BIM Implementation Manager la Leviatan Design, Stevens Chemise, Product Line Manager la Graitec și Daniel Gheorghe, R&D Product Specialist la Graitec, care au expus în fața a peste 180 de profesioniști din SUA, Europa, Asia și Australia bunele practici adoptate de Leviatan Design în procesul transformării digitale.

How BIM, New Tech, 3D Rebar & Mixed Reality enhance Design & Build Projects, prezentarea susținută de către cei trei specialiști a pus accent pe beneficiile adopției BIM, pe pașii de lucru privind colectarea datelor din teren și procesarea acestora, astfel încât rezultatele să fie introduse în fluxul de lucrul al proiectanților și inginerilor din șantier, dar și a tehnologiilor de realitate virtuală și mixtă.

În acest fel, Maria Văsi, Stevens Chemise și Daniel Gheorghe au demonstrat cum adoptarea BIM la nivelul companiei Leviatan Design a revoluționat procesul de proiectare și execuție, permițându-le specialiștilor săi să realizeze proiecte mai eficiente și mai calitative, într-un timp mult mai scurt.

Cu această ocazie, au fost prezentate exemple concrete din proiectele companiei Leviatan Design, pentru a ilustra cum pot aceste tehnologii să optimizeze procesele pe toată durata de realizare a unei construcții, de la faza de concept și până la predarea acesteia către beneficiar.

„Participarea la Autodesk University 2023 mi-a întărit convingerea că la nivelul companiei noastre am reușit să implementăm și să adoptăm cu succes metodologia de lucru BIM și să utilizăm tehnologii și echipamente într-un mod eficient, care aduc valoare și calitate ridicată proiectelor noastre. Sunt sigură că Leviatan Design reprezintă un reper în ceea ce privește adopția tehnologiei în proiectele de tip Design & Build, la nivel internațional”, a arătat Maria Văsi, BIM Implementation Manager la Leviatan Design.

Perspective asupra viitorului construcțiilor

Experiența companiei Leviatan Design la Autodesk University 2023 a subliniat cât de importantă este inovația continuă în sectorul construcțiilor. Prestigiosul eveniment a fost un catalizator pentru Leviatan, confirmând că direcția companiei către digitalizare și inovație este corectă și esențială pentru a rămâne competitivă în dinamica globalizării.

„Considerăm că digitalizarea și soluțiile tehnologice moderne permit companiilor din România să ajungă rapid la un nivel similar de performanță cu firmele din țările mai dezvoltate. În cadrul evenimentului Autodesk University 2023, prezentarea susținută de specialiștii Leviatan și Graitec a stârnit foarte mult interes, generând ulterior discuții interesante cu specialiști din domeniu despre soluțiile și tehnologiile implementate. Această experiență ne-a bucurat și ne-a dat încredere că în România putem crea performanță în acestă industrie, având capacitatea de a concura cu companii internaționale, atât pe piața internă, cât și pe cea internațională”, a conchis Cătălin Podaru, CEO Leviatan Design.

Articol disponibil și în Agenda Construcțiilor >> click aici <<