Piața construcțiilor din România a fost marcată în acest an de continuarea trendului de creștere a prețurilor materialelor de construcții. Prețurile au reflectat o adaptare la noile realități economice, cu fluctuații dictate de costurile materialelor, cu inflație și deficit crescut de forță de muncă, consideră Cătălin Podaru, CEO al companiilor Leviatan Design și Ubitech Construcții, specializate în proiecte complexe de tip Design & Build.
Pe de altă parte, contextul internațional dificil, marcat de instabilitate economică și de conflictul din Ucraina, a generat o necesitate de adaptare pentru firmele de construcții.
Competiția s-a intensificat, dar a adus și oportunități de colaborare, care au contribuit la îmbunătățirea standardelor de calitate și eficiență în sectorul construcțiilor.
”Anul acesta am asistat la o creștere a cererii pentru proiecte inovatoare și sustenabile, o tendință care a fost întărită de conștientizarea tot mai mare a importanței construcțiilor cu un impact redus asupra mediului”, subliniază Cătălin Podaru.
Activitatea celor două companii a fost influențată semnificativ de integrarea tehnologiilor și a soluțiilor avansate și de nevoia imperativă de a răspunde provocărilor climatice prin proiecte sustenabile.
Cătălin Podaru arată că ”implementarea inteligenței artificiale în cât mai multe procese și utilizarea metodologiei BIM la capacitate maximă au transformat modul în care proiectăm și construim, permițându-ne să realizăm lucrări mai complexe și mai eficiente din punct de vedere energetic și al costurilor”.
Digitalizarea companiilor din grup și automatizarea proceselor de lucru au permis, pe de o parte, creșterea productivității, au ușurat munca și au pus în valoare spiritul creator al specialiștilor săi, iar pe de altă parte, au crescut valoarea echipei.
”Problemele privind deficitul de forță de muncă au influențat, cu siguranță, companiile din acest sector, însă prin susținerea constantă a mediului academic, grupul nostru de companii a demonstrat că implicarea mediului privat în procesul de educare și formare a viitorilor ingineri din România este esențială în depășirea acestor provocări”, a explicat Cătălin Podaru.
Un avans notabil anul acesta
Industria construcțiilor din România a experimentat un avans notabil anul acesta, comparativ cu anul precedent, oglindind tendințele și transformările din sectorul global de construcții.
Piața locală a înregistrat o expansiune semnificativă, iar companiile din domeniul construcțiilor s-au aliniat la standardele internaționale și la așteptările pieței mondiale, manifestând un progres constant și o concentrare pe inovație.
”Anul acesta am putut remarca o predilecție pentru edificarea de inițiative ecologice și aplicarea metodologiei BIM. Construcția modulară și încorporarea elementelor naturale în proiecte au definit tendințele din acest sector”, afirmă CEO-ul companiilor Leviatan Design și Ubitech Construcții.
În același timp, avansul tehnologic, interesul sporit pentru practici sustenabile și flexibile, alături de o proiecție de creștere economică în domeniu, sugerează o evoluție favorabilă și plină de speranță pentru industria construcțiilor.
Cătălin Podaru evidențiază că: ”Integrarea soluțiilor moderne în proiectele complexe derulate de companiile noastre ne-a adus o serie de avantaje, dintre care putem menționa creșterea eficienței și realizarea lucrărilor în termenele propuse, cu toate provocările date de piață, de lanțul de aprovizionare a materialelor și creșterea prețurilor.
Pentru companiile noastre, anul 2023 a fost unul de creștere și de consolidare a poziției noastre pe piață, în comparație cu anul anterior, marcând continuarea tendințelor inovatoare și angajamentul nostru în adoptarea de noi tehnologii, derularea de proiecte sustenabile, susținerea educației, a mediului social și a inițiativelor din sfera securității naționale”.
Proiecte importante în portofoliul Leviatan Design și Ubitech Construcții
”Printre cele mai importante realizări de anul acesta ale Leviatan Design se numără finalizarea și predarea documentației tehnice pentru proiectul de la Câmpia Turzii, unul dintre cele mai ample proiecte publice din România. Lucrările la acest proiect se află în plin proces de execuție și se desfășoară conform graficului.
De asemenea, suntem mândri că, de curând, Comandamentul Corpului Multinațional de Sud-Est al NATO a devenit operațional, datorită lucrărilor realizate de echipa noastră, care vor fi finalizate până la finalul acestui an”, precizează Cătălin Podaru.
Proiectul este unul de o importanță strategică majoră și vine într-un moment crucial pentru securitatea regională și euroatlantică, având în vedere tensiunile crescânde și provocările de securitate de la granițele României. Operaționalizarea Comandamentului va servi drept pilon de stabilitate pe Flancul Estic, în regiunea Mării Negre.
”În plus, anul 2023 a adus grupului nostru de companii un acord cadru important cu Primăria Sectorului 3, pentru dezvoltarea și modernizarea infrastructurii educaționale din Sectorul 3, prin efectuarea de lucrări de extindere a mai multor clădiri publice, printre care se numără grădinițe, școli, licee, colegii și săli de sport.
Totodată, ne bucurăm să anunțăm că, recent, a avut loc semnarea unui acord cadru cu Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, cu o valoare estimată la peste 60 de milioane de lei fără TVA, pentru oferirea de servicii de auditare energetică, elaborare/revizuire documentații tehnico-economice și asistență tehnică pentru consolidarea a 275 de imobile din București, cu o suprafață desfășurată de aproximativ 550.000 mp”, menționează domnul Podaru.
Nu în cele din urmă, în rândul realizărilor de anul acesta ale grupului de companii de proiectare și execuție a intrat un nou proiect de anvergură, contractat în temeiul regulamentului privind achizițiile publice de la NATO Suport and Procurement Agency (NSPA). Acesta presupune proiectarea unei serii de clădiri și platforme de depozitare și a unui heliport în cadrul Bazei 57 Aeriane „Mihail Kogălniceanu”.
”Toate aceste realizări nu doar că au consolidat prezența noastră pe piața construcțiilor din România, dar au și pus în valoare capacitatea noastră de a gestiona proiecte complexe și de a livra soluții la cele mai înalte standarde”, apreciază Cătălin Podaru.
Citește articolul integral pe Agenda Construcțiilor >>> https://arenaconstruct.ro/leviatan-design-si-ubitech-constructii-anul-2023-a-fost-unul-de-crestere-si-de-consolidare-a-pozitiei-pe-piata/