Studenții care au urmat programele de practică și internship derulate de Leviatan Design în anul 2022 au avut parte de multiple beneficii și au putut să-și dezvolte în acest fel atât latura profesională, cât și latura personală.
Dezvoltarea profesională a studenților a început odată cu parcurgerea tuturor specialităților din cadrul Leviatan Design, o companie de proiectare 360º. Astfel, au utilizat programele de proiectare din suita Autodesk și au observat cum proiectul modelat se transformă în model 3D, au utilizat tehnologia Mixed Reality prin ochelarii Microsoft HoloLens2, au efectuat vizite pe șantiere de construcții, au participat la studii de caz din proiecte reale, au aflat care sunt funcționalitățile echipamentelor de scanare topografică, Faro Laser Scanner 3D, drona Phantom 4 RTK și care sunt avantajele digitalizării în construcții.
În ceea ce privește dezvoltarea laturii personale, studenții au avut ocazia de a se familiariza cu mediul de lucru dintr-o organizație cu peste 100 de angajați, au cunoscut o echipă dinamică, tânără și unită de aceleași valori și-au dezvolta abilitățile de comunicare, s-au alăturat echipei în toate activitățile interne de wellbeing și au aflat care sunt principiile de business și povestea Leviatan Design.
Practică
În luna iunie 2022, Leviatan Design a găzduit cea de-a V-a serie de studenți în programul de practică, iar în cadrul stagiului, specialiștii Leviatan le-au arătat studenților cum se face proiectarea la puterea BIM și ce înseamnă să facă parte dintr-o echipă unită.
Ediția de anul acesta a stagiului a adus laolaltă studenți de la UTCB, înscriși la Facultatea de Construcții Civile, Industriale și Agricole și la Facultatea de Inginerie a Instalațiilor din București.
Studenții de la Facultatea de Inginerie a Instalațiilor au apreciat la unison că experiența pe care au avut-o în cadrul Departamentului de Instalații, sub coordonarea lui Marius Mladin, alături de întreaga echipă, a fost diversă, interesantă și i-a ajutat să-și contureze o imagine mai clară asupra profesiei de Inginer proiectant instalații sanitare, electrice și HVAC.
Astfel, studenții au învățat cum să facă un calcul luminotehnic în DIALUX, cum să creeze în REVIT circuitele electrice pentru iluminat, cum arată un proiect HVAC și ce implică acesta, cum să citească un proiect de instalații sanitare și multe altele.
Totodată, studenții de la Facultatea de Construcții Civile, Industriale și Agricole au apreciat profesionalismul, nivelul ridicat de digitalizare și atitudinea optimistă a echipei Leviatan, pe parcursul stagiului de practică.
Studenții au fost și pe șantierul unuia dintre proiectele de tip Design & Build marca Leviatan Design, care a beneficiat de puterea BIM în proiectare și în execuție. În cadrul acestei vizite, ei au utilizat tehnologia Mixed Reality prin ochelarii Microsoft HoloLens 2 și au văzut concret cum s-a transpus modelul 3D proiectat, în execuție și cum proiectul “a prins viață”.
Gândurile studenților care au fost în practică în 2022
Internship
Un nou stagiu de Internship a fost finalizat cu succes în cadrul companiilor Leviatan Design și Ubitech Construcții.
Sub îndrumarea specialiștilor din cadrul celor două companii, 5 studenți de la Universitatea Tehnică de Construcții București – UTCB au urmat programul de Internship, în perioada 8 august 2022 – 7 octombrie 2022.
„Consider că programul de practică și internship este o extensie a facultății. Studenții vin cu foarte multe cunoștințe, dar sunt puțin neîncrezători. Nu știu sau poate nu își dau seama câte oportunități are domeniul construcțiilor. Vin, poate, doar cu ideea de a face proiectare și își dau seama că proiectarea înseamnă mult mai mult decât a face niște calcule și a preda niște desene. Chiar și în procesul acesta de proiectare, am încercat să-i introducem în primele etape, iar ulterior și în dezvoltarea părții scrise și în colaborarea cu celelalte specialități, tocmai ca să le dăm încredere studenților”, a declarat Maria Văsi, Head of Structural Engineering Office & BIM Implementation Manager în cadrul Leviatan Design.
Elisa Mariana Lisenchi, Gabriela-Giulia Mocanu, Constantin Teodor Cojocaru, Andreea-Gabriela Ion și Cristian Chirițoiu sunt cei 5 studenți care au fost implicați pe toată perioada stagiului de practică și au ales să continue cu un stagiu de Internship plătit la Leviatan Design și Ubitech Construcții.
Astfel, Elisa, Giulia, Teo, Andreea și Cristian s-au familiarizat cu metode de lucru inovative și au avut oportunitatea de a utiliza tehnologii moderne, folosite în dezvoltarea proiectelor sustenabile. În acest fel, studenții au avut oportunitatea de a dobândi experință practică în domeniul construcțiilor.
„La final le dăm studenților un formular de încheiere, ca să vedem evoluția și parcursul lor. M-am bucurat să aud că toți s-au simțit ca făcând parte din echipă. Acesta a și fost scopul nostru”, a conchis Maria Văsi, Head of Structural Engineering Office & BIM Implementation Manager în cadrul Leviatan Design.
Leviatan Design și Ubitech Construcții se implică activ în susținerea mediului academic și le oferă astfel viitorilor ingineri posibilitatea de a afla care sunt avantajele pe care le prezintă locurile de muncă din domeniul construcțiilor, în contextul digitalizării și tehnologizării procesului de construcții.
Prin realizarea unui nou podcast Constructiv, ne-am alăturat efortului Universității Tehnice de Construcții București – UTCB de a promova avantajele pe care le au studenții atunci când urmează stagii de Internship, precum și oportunitățile pe care le au aceștia odată cu absolvirea facultății.
Ana a reușit
A urmat cu succes programele de practică și internship la Leviatan Design în anul 2021, iar acum Ana face parte din echipa Leviatan, în calitate de Inginer Proiectant Construcții în cadrul Departamentului Proiectare Structuri.
Sami a reușit
Deși este încă student în anul I la FCFDP din cadrul UTCB, a acceptat jobul part-time de Tehnician Proiectant în construcții și provocarea de a fi ambasadorul nostru în rândul comunității de studenți.
Sfatul specialistului
„Domeniul construcțiilor este plin de provocări și diversitate. Cu 11 ani de experiență ca inginer, te încurajez să urmezi această cale, deoarece transformarea unui proiect în realitate este cea mai mare recompensă. Rămâi perseverent și urmărește-ți obiectivele! Posibilitățile sunt nelimitate”.
Romina
Project Manager & Head of Planning & Continuous Improvement Office