Back
Imagine reprezentativă

Leviatan Design: Expertiză și inovație în consolidarea clădirilor din București

Compania Leviatan Design, lider pe piața de arhitectură din România, conform celui mai recent clasament realizat de agenția IBC Focus, aduce o abordare inovatoare într-o serie de proiecte privind consolidarea clădirilor cu risc seismic din București, ca urmare a semnării unui acord-cadru cu Primăria Municipiului București, prin Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS).

În cadrul acestor proiecte, Leviatan Design oferă servicii de auditare energetică, elaborare/revizuire documentații tehnico-economice, pentru fazele DALI, DTAC/DTAD, DTOE, PT, DE, AS-BUILT, precum și asistență tehnică pentru consolidarea imobilelor. Până în prezent, Leviatan Design a contractat 33 de proiecte privind consolidarea clădirilor cu risc seismic din București, cu o valoare de peste 10 milioane de lei.

„În anul 2024, în cadrul firmei noastre, proiectele privind consolidarea clădirilor din București au înregistrat cel mai mare volum, la care toți colegii arhitecți și ingineri au contribuit cu abordări și modalități noi, mult mai agile, pentru a răspunde la cerințele proiectelor. Acest acord-cadru reprezintă pentru noi un deziderat foarte important și ne motivează să rezolvăm o problemă extrem de importantă pentru București, astfel încât să putem avem un oraș pe care ni-l dorim cu toții, mai sigur și mai frumos”, a declarat Cătălin Podaru, CEO Leviatan Group.

Prin intermediul unor echipamente avansate de scanare laser 3D, precum NavVis VLX 2, GeoSLAM și Faro Focus S350, specialiștii Leviatan din Departamentul de Digital Twin, Topografie și Telemetrie Avansată au scanat 33 de clădiri, cu o suprafață totală de 97.000 mp, în doar 47 de zile. Astfel, procesul de scanare s-a derulat de 10 ori mai rapid decât prin metode tradiționale, cu un nivel de precizie mult mai mare.

„Dacă am fi folosit un mod tradițional de realizare a unui releveu, prin mijloace tradiționale, respectiv cu ruleta sau, în cel mai bun caz, cu un telemetru, acest lucru s-ar fi realizat în mai mult de un an. Pe lângă rapiditate, tipul acesta de scanare este benefic și prin precizia pe care o aduce. Prin intermediul acestor tehnologii, noi reușim să adăugăm plusvaloare elementelor care contează, cum ar fi reconfigurarea apartamentelor, astfel încât să ridicăm standardul de locuire”, a arătat Beatrice Băluță-Siclitaru, Șef Birou Arhitectură la Leviatan Group.

Odată încheiat procesul de scanare, pe baza norului de puncte care rezultă în urma scanării, specialiștii Leviatan creează modele 3D ale clădirilor, care stau la baza procesului de proiectare. Până în acest moment, compania Leviatan Design a predat beneficiarului 25 de audituri energetice și 18 proiecte în faza DALI.

Unul dintre proiectele recent contractate de Leviatan include servicii de auditare energetică și de elaborare a documentațiilor tehnico-economice (fazele DALI, DTAC, DTOE, PT, DE, AS-BUILT) pentru una dintre clădirile emblematice ale Bucureștiului – Blocul ARO. Acesta este primul mare imobil modernist din București, care găzduiește cinematograful Patria, fiind proiectat în perioada interbelică de arhitectul Horia Creangă, nepotul scriitorului Ion Creangă. În cazul acestui proiect, au fost depuse toate avizele conform certificatului de urbanism, fiind predată beneficiarului prima etapă a fazei DALI.   

„Când vorbim despre consolidare, vorbim despre două tipuri de vulnerabilități: o vulnerabilitate fizică, a clădirii, iar aici specialiștii vin cu soluțiile tehnice cele mai corecte, folosesc tehnologia adecvată și ajungem să avem soluții coerente, dar vorbim și despre o vulnerabilitate socială, iar aici ne raportăm la grijile oamenilor, la fricile lor. Este important să înțelegem grijile acestor oameni, iar noi le-am câștigat încrederea pas cu pas, prin foarte multă transparență, prin întâlnirile pe care le-a organizat instituția noastră, împreună cu compania Leviatan Design și cu asociațiile de proprietari. Am transparentizat procesul, am explicat ce facem, am încercat printr-un limbaj coerent să le explicăm ce urmează să se întâmple cu casa lor și în maniera aceasta am reușit să-i aducem la masa discuțiilor și la o mult mai bună înțelegere a întregului proces”, a explicat Răzvan Aurelian Munteanu, Director Executiv AMCCRS.  

Încă de la început, compania Leviatan Design și Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic au avut parte de o colaborare foarte bună, care a stat la baza mai multor întâlniri de lucru și la discuții constructive între reprezentanții celor două organizații. În acest context, specialiștii Leviatan le-au prezentat reprezentanților AMCCRS modul de lucru și avantajele tehnologiilor de ultimă oră pe care le utilizează în cadrul acestor proiecte importante pentru capitala țării noastre.

 

Articolul integral este disponibil pe site-ul publicației Agenda Construcțiilor.