Back
Imagine reprezentativă

Leviatan Design, lider pe piața de arhitectură din România 

Povestea Leviatan Design a început în 2012, inițial oferind servicii integrate de arhitectură și inginerie civilă. În timp, companiei a evoluat la servicii complete pentru construcții de tip design & build. Proiectând cu pasiune pentru calitate, Leviatan are la bază metoda BIM, tehnologii și softuri de înaltă performanță și o echipă solidă de specialiști.

Cu capital 100% românesc, Leviatan Design s-a distins pe piața locală prin capacitatea incredibilă de adaptare, susținută ferm de digitalizarea și de automatizarea proceselor interne, dar și de metode de lucru inovative precum BIM și tehnologii moderne, devenind astfel promotori ai tehnologizării construcțiilor. Despre provocările din industrie, digitalizare, mituri ale arhitecturii, dar și despre activitatea și serviciile cheie ale companiei, ne comunică mai multe Cătălin Podaru, CEO & Founder Leviatan Group.

Lumea are tendința să compare, să alăture, să judece după ceea ce cunoaște deja. Care este elementul distinctiv, ceva-ul companiei dumneavoastră?

Elementul distinctiv al companiei Leviatan Design se reflectă în angajamentul nostru față de inovație și sustenabilitate. Compania noastră dezvoltă proiecte complexe în domeniul construcțiilor, care au la bază metodologia BIM și tehnologii de ultimă generație.

Specialiștii noștri dezvoltă în permanență soluții inovatoare pentru proiectele noastre și pun accent pe eficiență, prin automatizarea și digitalizarea proceselor interne, fapt recunoscut inclusiv la nivel internațional, încă din anul 2022, atunci când bunele practici adoptate de compania noastră în procesul transformării digitale au fost incluse într-un studiu realizat de un important centru european de cercetare și analiză a politicilor publice – PPMI, care a fost publicat de Comisia Europeană.

În plus, compania noastră pune accent pe evoluția continuă a echipei, prin ample programe de dezvoltare personală și profesională, promovând în același timp diversitatea și incluziunea, pentru a le oferi oportunități de creștere tuturor angajaților săi.

Spuneți-ne, pentru început, care sunt principalele servicii din portofoliul dumneavoastră și ce caracteristici le diferențiază de produsele competiției?

Dacă în urmă cu 12 ani, atunci când a fost fondată compania noastră, activitatea firmei includea servicii integrate de arhitectură și inginerie civilă, în prezent oferim servicii complete pentru construcții de tip Design & Build, cu o echipă solidă de profesioniști care au în dotare cele mai noi tehnologii. Astfel, proiectele pe care le realizăm beneficiază de un nivel înalt de calitate și sunt livrate rapid.

Tehnologiile și bunele practici pe care le-am adoptat de-a lungul timpului au propulsat compania noastră în topul firmelor de construcții din România. În acest context, găsim oportun să menționăm că utilizarea metodologiei BIM în etapa de proiectare ne oferă posibilitatea de a detecta și a rezolva problemele înainte ca acestea să apară în realitate, ceea ce contribuie la reducerea timpilor pentru activități de verificare și coordonare cu până la 50%, a resurselor și implicit a costurilor.

Integrarea tehnologiilor avansate și a instrumentelor digitale în fluxul nostru de lucru ne-au permis să fim eficienți. În timp ce echipamentul NavVis VLX 2 îi ajută pe specialiștii noștri să scaneze elemente din cadrul proiectelor noastre de 10 ori mai rapid decât scanerele fixe, tehnologiile VR și AR le permit acestora să vadă proiectele care urmează să fie executate înainte ca lucrările propriu-zise să înceapă. De asemenea, Digital Twin facilitează verificarea calității în șantier, iar inteligența artificială accelerează procesul de realizare a checklist-urilor.

Așadar, ținând cont de toate aceste aspecte, putem spune că eficiența, siguranța și timpul scurt de livrare a proiectelor reprezintă elemente distinctive ale serviciilor noastre.

Care sunt principalele avantaje pe care clienții le obțin prin alegerea serviciilor Leviatan?

Așa cum menționam anterior, prin alegerea serviciilor noastre, clienții beneficiază de proiecte de calitate superioară, livrate rapid, care includ soluții inovatoare și sustenabile. În plus, utilizarea avansată a metodologiei BIM și a platformei Autodesk Construction Cloud (ACC) oferă avantaje semnificative inclusiv beneficiarilor.

Clienții noștri confirmă că utilizarea BIM în livrarea proiectelor generează o serie de beneficii, precum eficiență, calitate superioară și optimizări în planificare și contractare, reducând astfel timpul și costurile pentru finalizarea proiectelor. De asemenea, prin intermediul platformei ACC, beneficiarii proiectelor noastre pot vedea fiecare etapă a proiectelor, de la concept până la execuție.

Cum a evoluat activitatea dumneavoastră în 2023, respectiv începutul anului 2024, și ce estimări aveți pentru 2025 și în perspectivă?

Pentru compania noastră, anul 2023 a fost unul de creștere și de consolidare a poziției noastre pe piață, iar 2024 a continuat să ne aducă noi progrese, marcând o evoluție foarte bună a companiei noastre.

În comparație cu anul precedent, 2024 reprezintă pentru noi un an de expansiune și de maturizare a inițiativelor noastre strategice. În acest context, am continuat să implementăm și să dezvoltăm proiecte care integrează soluții sustenabile și tehnologii moderne, ne-am sporit eficiența și am finalizat lucrările în termenele stabilite. De asemenea, prin depășirea mai multor provocări, am reușit anul acesta să fructificăm o serie de oportunități care ne-au permis să ne menținem competitivitatea. Realizările noastre din prima jumătate a acestui an reflectă o creștere strategică, atât în extinderea portofoliului de proiecte, cât și în consolidarea și creșterea echipei.

Proiectele cuprinse în portofoliul nostru ne vor asigura un front de lucru până în anul 2025, iar dacă luăm în calcul evoluția pe care a înregistrat-o compania noastră în ultimii patru ani, perspectivele pentru perioada viitoare sunt, cu siguranță, optimiste.

Care sunt cele mai mari provocări pe care le întâmpinați în prezent pe piața de materiale de construcții din România?

Pentru noi, cea mai mare provocare o reprezintă alegerea unor materiale de calitate și sustenabile pentru proiectele pe care le avem în desfășurare, astfel încât să atingem cele mai ridicate exigențe ale beneficiarilor proiectelor noastre, în ciuda faptului că piața materialele de construcții continuă să fie destul de dinamică și impredictibilă.

Investiți în digitalizarea serviciilor? Puteți să ne dați câteva exemple de tehnologii digitale implementate și cum acestea îmbunătățesc experiența clienților?

Într-un peisaj al construcțiilor aflat într-o continuă schimbare, serviciile noastre prezintă o importantă componentă de digitalizare, iar tehnologii precum Mixed Reality și Digital Twin îmbunătățesc experiența clienților noștri. În timp ce tehnologia Mixed Reality le oferă clienților noștri o experiență imersivă, în care aceștia pot vedea în detaliu proietele înainte ca acestea să fie puse în operă, modelul Digital Twin reprezintă pentru beneficiarii proiectelor noastre o oportunitate de a maximiza utilizarea softurilor de Facility Management.

Semnarea electronică a documentației tehnice în etapa de proiectare deschide o nouă etapă în digitalizarea serviciilor noastre. Această soluție inovatoare dezvoltată de grupul nostru de companii împreună cu certSIGN, lider al pieței certificatelor digitale din România, permite semnarea electronică a documentației tehnice cu semnătură calificată, în conformitate cu OUG 140/2020, precum și accesarea facilă a documentelor originale de către toți actorii implicați în proiecte, în platforma colaborativă BIM, de pe telefon, tabletă sau PC.

Soluția poate revoluționa industria construcțiilor, prin creșterea eficienței și a securității documentației tehnice și are o componentă importantă de sustenabilitate, dacă luăm în calcul volumul mare de hârtie care ar putea fi redus în proiectele de construcții.

Care sunt cele mai semnificative avantaje ale utilizării BIM în proiectele de arhitectură?

Pentru noi, BIM înseamnă mai ușor, mai rapid, mai corect. Prin implementarea BIM în toate procesele noastre de lucru, am reușit să creștem calitatea pentru toate proiectele pe care le avem în desfășurare și să reducem timpul de realizare a proiectelor. De asemenea, specialiștii noștri folosesc BIM pentru a explora soluții creative, pentru a testa diferite scenarii și pentru a se asigura că fiecare proiect se ridică la nivelul așteptărilor lor și ale clienților. În plus, BIM facilitează comunicarea și colaborarea între diferitele echipe implicate în proiect, de la arhitecți și ingineri până la furnizori și clienți.

Ne puteți spune care sunt ultimele tendințe în arhitectură? Observați preferințe noi în cerințele clienților sau în proiectele noi?

În 2024, tendințele în arhitectură se concentrează pe sustenabilitate, inovații tehnologice și design adaptabil. Clienții sunt din ce în ce mai interesați de clădiri cu zero emisii și spații care pun accent pe bunăstare, eficiență energetică și responsabilitate ecologică. De asemenea, construcțiile modulare și reutilizarea spațiilor existente devin din ce în ce mai populare, reflectând o abordare flexibilă și sustenabilă a designului urban. Tehnologii precum VR, AR și inteligența artificială sunt integrate în procesele de planificare și execuție, redefinind standardele de eficiență și colaborare​.

Cât de important este pentru o echipă de arhitecți și ingineri să înțeleagă contextul din jurul unei clădiri – strada, cartierul, orașul?

Pentru o echipă de arhitecți și ingineri, înțelegerea contextului din jurul unei clădiri este esențială, dat fiind faptul că aceasta permite generarea unor soluții arhitecturale și inginerești potrivite, care să îmbunătățească spațiul urban, respectând specificitățile locale și valorile comunității.

În contextul tendințelor actuale, în care sustenabilitatea și designul adaptabil ocupă un spațiu important, integrarea armonioasă a clădirilor în mediul urban devine o necesitate. Această abordare holistică contribuie la crearea unui mediu construit responsabil și rezilient, reflectând atât inovația, cât și respectul pentru identitatea locului​.

Ne puteți împărtăși un proiect de care sunteți deosebit de mândri și să explicați de ce are o semnificație aparte?

Suntem deosebit de mândri de proiectul realizat de specialiștii noștri la Câmpia Turzii, unul dintre cele mai importante proiecte de apărare din România. În cadrul acestui proiect, echipa noastră a proiectat o serie de clădiri cu o suprafață desfășurată de aproximativ 100.000 mp, precum și drumuri, căi de rulare și platforme care se întind pe o suprafață totală de circa 500.000 mp, în vederea dezvoltării infrastructurii aeroportuare pentru avionul multirol F16.

Ținând cont de importanța strategică a acestui proiect, de complexitatea acestuia, dar și de nivelul ridicat de calitate atins de specialiștii noștri în cadrul acestui proiect, putem spune cu certitudine că acesta reprezintă o sursă de mândrie pentru noi.

În Vancouver, Portland sau Barcelona, se adoptă tot mai multe planuri de reluare a modelului de oraș policentric pentru a face față schimbărilor climatice. Mai mult, un studiu arată că grădinile botanice oferă un efect de răcire mai mare decât parcurile. Ce strategii credeți că ar trebui adoptate în proiectarea orașelor în expansiune rapidă în România pentru a satisface atât cerințele de arhitectură, cât și schimbările climatice?

România are nevoie de implementarea unor strategii eficiente în ceea ce privește aglomerarea urbană și combaterea schimbărilor climatice, iar implementarea conceptului de „15-Minutes City” ar putea fi soluția pentru a depăși aceste provocări.

Acest model urbanistic are la bază patru principii: ecologia, proximitatea, solidaritatea și participarea, iar implementarea acestuia ar permite locuitorilor să acceseze serviciile esențiale în doar 15 minute, reducând astfel dependența de transportul auto și implicit emisiile de carbon.

Există planuri de extindere a ariei de servicii oferite de compania dumneavoastră?

Atenția noastră se concentrează, în primul rând, pe eficientizarea serviciilor, prin tehnologizare, automatizare și digitalizare, astfel încât să putem livra proiecte de calitate într-un timp cât mai scurt.

Acest focus pe perfecționare ne ajută să oferim clienților soluții durabile și inovatoare, pregătindu-ne totodată pentru o extindere ulterioară a ariei de servicii, pe măsură ce ne consolidăm poziția pe piață.

Arhitectura este considerată atât o artă, cât și o știință, sau mai bine spus comuniunea dintre cele două. În acest sens, credeți că există în conștiința arhitecților, ținând cont de factorii care definesc lumea de astăzi, gândul acesta de a crea pentru posteritate?

Considerăm că arhitectura modernă reflectă tot mai mult conștiința creației pentru posteritate. Arhitecții de astăzi, influențați de provocările globale privind schimbările climatice, îmbină arta și știința pentru a crea clădiri durabile, funcționale și estetice. Ei proiectează cu gândul la impactul pe termen lung, nu doar la utilitatea imediată, asigurându-se astfel că lucrările lor vor rămâne relevante și valoroase pentru generațiile viitoare. Această viziune contribuie la crearea unui patrimoniu arhitectural care să reziste timpului și să inspire viitorul.

Cum arată România din sufletul dumneavoastră și cum se prezintă cea din fața ochilor? Ce măsuri ar trebui luate, poate infrastructural sau arhitectural, pentru ca imaginile celor două să se apropie?

România din sufletul meu este o țară care pune în valoare potențialul cetățenilor săi și le oferă acces facil la servicii medicale de calitate, la educație, indiferent de comunitatea din care fac parte aceștia, dar și la infrastructuri rutiere și feroviare moderne care interconectează toate regiunile țării. De asemenea, România din sufletul meu este o țară care pune accent pe dezvoltare durabilă și creează oportunități reale pentru stimularea mediului de business, asigurând stabilitate și predictibilitate companiilor din mediul privat, dar și siguranță pentru toți cetățenii săi, prin continuarea parcursului euroatlantic și a investițiilor din domeniul apărării.

În prezent, România se confruntă cu provocări semnificative, atât pe plan intern, cât și pe plan internațional, dar și cu oportunități unice de a dezvolta numeroase proiecte de anvergură într-un timp relativ scurt, datorită fondurilor europene, inclusiv a celor din PNRR.

Pentru ca România să se apropie de idealul mai sus descris, este necesară o planificare riguroasă și bine coordonată a modernizării infrastructurii. Din punct de vedere arhitectural, regenerarea urbană prin consolidarea și reabilitarea clădirilor și dezvoltarea de noi spații publice verzi sunt necesare pentru a crea un mediu urban atractiv, sigur și sustenabil. Totodată, proiectele arhitecturale noi ar trebui să integreze principii de eficiență energetică și durabilitate.

Pentru final am păstrat o curiozitate, care sunt top 3 mituri pe care le întâlnim cel mai des în domeniul arhitecturii?

Unul dintre cele mai mari mituri este acela că arhitectura este un domeniu de activitate predominant masculin. Noi am reușit să demontăm acest mit printr-o abordare inclusivă și prin promovarea diversității de gen în cadrul companiei noastre, astfel că echipa noastră este formată din 53% femei, cu o prezență impresionantă de 60% în pozițiile de top și middle management.

Un alt mit prezent în acest domeniu este acela că arhitectura are în vedere doar aspectul vizual al construcțiilor. De fapt, arhitectura implică o abordare complexă și multidisciplinară, în care arhitecții trebuie să țină cont de numeroși factori funcționali, structurali, sustenabili și sociali în cadrul fiecărui proiect.

Nu în ultimul rând, un mit des întâlnit este legat de faptul că arhitecții se ocupă doar de proiectarea clădirilor noi. În realitate, arhitecții sunt implicați și în proiecte care presupun adaptarea sau modificarea clădirilor existente, pentru a da un nou sens construcțiilor sau pentru a crește durata de viață a acestora. În acest context, putem menționa proiectele noastre de consolidare a clădirilor cu risc seismic din București, în cadrul cărora echipa noastră de arhitecți elaborează propuneri de arhitectură, pornind de la soluțiile de consolidare pregătite de inginerii noștri structuriști. Proiectele au o importanță majoră pentru București și contribuie la revitalizarea zonelor istorice ale orașului, prin creșterea siguranței utilizatorilor și redarea caracterului estetic al zonei.

Interviu publicat în revista TOP 100 cele mai puternice firme de arhitectură, ediția 2024, tipărită de agenția IBC Focus.