Cu toate că legea 10/1995 a fost de curând modificată prin legea 177/2015, se pare că, în sfârșit, s-au produs mult așteptatele modificări calitative ale acesteia, mai precis, aspectele ce țin cu adevărat de calitatea lucrărilor în construcții, calitate pe care piața a scandat-o vehement în ultimul timp, dar care a fost ignorată ca urmare a lacunelor apărute în formularea legii. Și, dacă până acum modificările au vizat întărirea calității doar pe partea de proiectare și urmărire, acum noile precizări ale legii țintesc în aceeași măsură și beneficiarul, și executantul, și ei fiind factori determinanți de care depinde buna calitate a unei lucrări. Deci, soluția propusă prin noile modificări priveste CERTIFICAREA – atât a firmelor de proiectare, cât și a celor de execuție și montaj.

Analizând legislația europeană, demersurile întreprinse în acest sens vin cu o întârziere de mai bine de 10 ani. Prin actul legislativ recent adoptat, se urmărește certificarea și clasificarea operatorilor din sector în funcție de capabilitățile tehnico-economice, instrument folosit cu succes în 14 țări europene. Noile modificări ale legii, adoptate în comun de cele două Camere ale Parlamentului României, au fost intens dezbătute în cadrul Asociațiilor patronale și profesionale din domeniul construcțiilor, a Coaliției pentru Dezvoltare Durabilă, astfel încât să poată veni cu îmbunătățiri sau corecții ce țin de experiența practică și de realitățile pieței, și au cerut Președintelui României să nu promulge Legea în forma adoptată, astfel încât aceasta să poată fi adoptată într-o formă care să exprime cât mai bine scopul propus.

Dintre vocile care au susținut cu tărie aceste îmbunătățiri și și-au exprimat deschis poziția, ei înșiși fiind specialiști în domeniu, putem cita pe domnul Cezar Petre – Președintele Colegiului Diriginților de Șantier din România, domnul Tiberiu Andrioaiei – Secretarul General al Patronatului Societăților de Construcții din România și, nu în ultimul rând, pe domnul Apostol Zefir – Expert verificator de proiecte.

Astfel, domnul Cezar Petre susține faptul că a obținut ca și asociație decizia de certificare a firmelor de execuție și proiectare. ”Nu era admisibil ca fără personal calificat să se poată executa construcții importante”, a afirmat el. “Beneficiarul este cel care impune un nivel de calitate prin preț, astfel încât se subfinanțează partea de proiectare și control de calitate, dar, mai ales, partea de execuție. Dacă sancțiunile nu sunt aplicate în mod real și beneficiarilor, orice alt demers este pur formal”, a ținut să precizeze acesta.

De aceeași părere este și domnul Tiberiu Andrioaiei. Până în prezent, lucrările de achiziții publice, inclusiv cele de construcții, aveau la bază OG34/2006 și vizau prețul minim ofertat și acceptat. Având în vedere toate neajunsurile, precum și slaba calitate a lucrărilor executate, prin noile modificări aduse ordonanței, respectiv un set de 4 Legi ( 98, 99, 100, 101/2016), prețul cel mai scăzut nu va mai reprezenta criteriul de atribuire a unei lucrări, ci vor fi luate în calcul un set de criterii care definesc funcționalitatea și eficiența unei investiții. “Prețul va reflecta standardul unui proiect, se va viza rezultatul unei investiții” a spus acesta.

Până acum, diriginții de șantier, proiectanții și reprezentanții beneficiarului (autorităților publice), nu aveau obligativitatea prin lege de a urmări permanent execuția lucrărilor, ci doar în faze determinante, calitatea finală a lucrării fiind declinată în acest sens. Prin certificare și acreditare (care vor putea fi pierdute în orice moment), se va încerca evitarea unor astfel de situații. Certificarea firmelor nu va reprezenta un proces complex; să păstrezi certificarea va reprezenta, însă, țelul fiecărei firme ce activează în domeniul construcțiilor. Prin obligativitatea certificării, firmele de execuție vor trebui să dispună de ingineri specialiști în construcții, de tehnicieni și maiștri, astfel încât să nu piardă certificarea. La problema ridicată de slaba pregătire profesională a forței de muncă în construcții, atât domnul Cezar Petre, cât și domnul Tiberiu Andrioaiei, au promis o implicare susținută în rezolvarea problemei, atât prin Colegiul Tehnic al Diriginților de Șantier care se va implica în pregătirea profesională a personalului mediu, în vederea acreditării și certificarii acestora, dar și prin Casa de Meserii a Constructorilor (C.M.C.)

Domnul Apostol Zefir a ridicat problema Legii 50/1991 care, prin conținutul ei, a transformat proiectantul în diriginte de șantier; mai mult, noile prevederi ale Legii 10 care implică responsabilitatea și prezența proiectantului în faza de execuție pot duce, după părerea sa, la scăderea calității actului de proiectare și la prezența pur formală a dirigintelui de șantier. De asemenea, acesta a susținut necesitatea asigurării de malpraxis a tuturor proiectanților.

Efectul certificării firmelor nu va fi doar asupra calității execuției, fiind evident că firmele vor fi nevoite să respecte procedurile de calitate, din moment ce li se poate retrage certificarea, ci și asupra investițiilor făcute în afara legii și care concurau fără drept de apel pe cei care de la lună la lună nu mai făceau față cu plata taxelor aferente.

Certificarea firmelor de construcții va albi sectorul construcțiilor, deoarece se vor stabili audituri la perioade regulate de timp, iar dacă se constată că nu s-a respectat nivelul de calitate, se va suspenda sau chiar pierde dreptul de a mai executa alte construcții.

În final, putem afirma că aceste demersuri legislative vor fi binevenite și vor contribui la însănătoșirea acestui sector. Firmele care până în prezent au respectat legea, cât și principiul lucrului bine făcut, nu vor avea probleme în ceea ce privește acreditarea și păstrarea acestei certificări.