Back
Imagine reprezentativă

Leviatan Group: proiecte și investiții pe piața construcțiilor publice

Leviatan Group este format din companiile Leviatan Design, Ubitech Construcții, eConfaire Immersive Design și Copraag Entrepreneur și oferă servicii complete în domeniul construcțiilor, folosind cele mai noi tehnologii. Proiectele care poartă semnătura Leviatan Group beneficiază de un nivel înalt de calitate, fiind realizate în sistem BIM, cu tehnologii și aplicații software de înaltă performanță, de către o echipă formată din peste 260 de profesioniști de top. Portofoliul societății include o varietate de proiecte de tip design & build, cu grad ridicat de complexitate, din domenii precum apărare, medical, educațional și administrativ. Cu un capital 100% românesc, grupul și-a consolidat permanent poziția competitivă pe piața construcțiilor din România, fiind motivat de o viziune a dezvoltării durabile prin tehnologie, inovație și adaptare la metode moderne precum BIM, Digital Twin și Mixed Reality. Cu 12 ani de experiență în domeniul construcțiilor, grupul a derulat mai mult de 35 de proiecte majore în ultimii patru ani, cifra de afaceri din 2023 înregistrând un salt de 38% față de cea aferentă anului fiscal precedent. Pentru a afla mai multe detalii despre activitatea curentă și proiectele de dezvoltare, a fost solicitată opinia lui Cătălin Podaru, CEO & Founder, Leviatan Group.

– Cum a evoluat activitatea de construcții în prima parte a lui 2024 și cum credeți că se va dezvolta aceasta până la finalul anului, precum și în perspectiva anilor 2025-2027?

– Sectorul construcțiilor din România a avut, în general, o evoluție pozitivă în primele patru luni ale anului 2024. Deși construcțiile rezidențiale au cunoscut o ușoară scădere, influențată de o serie de factori cum ar fi întârzierile în lansarea de noi proiecte și o scădere semnificativă a autorizațiilor de construire, sectorul construcțiilor inginerești (autostrăzi, poduri, viaducte, pasaje) a arătat o creștere impresionantă, propulsată în mare parte de accesul la fonduri europene. Acest dinamism în construcții inginerești evidențiază capacitatea sectorului de a se adapta și de a exploata oportunitățile disponibile pentru dezvoltare. Industria construcțiilor se bucură de un climat economic încurajator, cu investiții majore în infrastructură și o orientare puternică spre modernizare. Inițiativele guvernamentale și fondurile europene alocate pentru infrastructura locală și proiecte de dezvoltare sustenabilă sunt motoare importante ale creșterii acestui sector. Astfel, se preconizează o continuare a expansiunii și modernizării infrastructurii critice, ceea ce ar putea transforma peisajul urban și rural din România. Perspectivele pentru sfârșitul anului 2024 și pentru perioada 2025-2027 sunt optimiste, în contextul în care România se află la un punct de răscruce. Cu un buget considerabil de 70 de miliarde de euro disponibil pentru dezvoltare prin fonduri europene, prin Politica de Coeziune, Planul Național de Redresare și Reziliență și Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, se anticipează că aceste resurse vor impulsiona semnificativ sectorul construcțiilor. Această infuzie de capital este esențială pentru dezvoltarea continuă a infrastructurii la nivel local și național, promițând o creștere stabilă și durabilă pentru anii următori.

– Care sunt principalele proiecte de clădiri publice la care lucrați în această perioadă?

– Leviatan Group are în derulare mai multe proiecte majore din România. Fiecare dintre acestea reflectă angajamentul nostru în furnizarea de soluții inovatoare și sustenabile în diferite sectoare de activitate. Unul dintre marile proiecte aflate în derulare vizează dezvoltarea infrastructurii aeroportuare de la Câmpia Turzii pentru aeronave F-16 Fighting Falcon. Acest proiect ambițios, derulat de Ubitech Construcții, include construcția de noi hangare, ateliere și clădiri administrative pentru a susține operațiunile aeronavelor F-16 Fighting Falcon. Noua infrastructură va îmbunătăți eficiența bazei și va sprijini operațiunile Forțelor Aeriene Române și ale partenerilor săi strategici.

Tot în portofoliul de proiecte militare participăm la dezvoltarea Bazei 57 Aeriene „Mihail Kogălniceanu”. Proiectul, contractat de Leviatan Design în temeiul regulamentului privind achizițiile publice de la NATO Support and Procurement Agency (NSPA), include proiectarea de noi facilități de depozitare și întreținere a tehnicii militare, acestea fiind esențiale pentru întărirea capacităților de apărare ale României și sprijinirea operațiunilor NATO din regiune. În același domeniu strategic, construim un Pavilion administrativ în Baza 86 Aeriană Borcea. Noua clădire administrativă a fost proiectată utilizând metodologia BIM, asigurând un nivel înalt de precizie și eficiență. Facilitățile acesteia includ săli de conferințe, birouri și alte spații necesare desfășurării activităților zilnice, proiectul fiind unul de tip design & build, derulat de companiile grup.

În sectorul medical, am început lucrările premergătoare construcției Spitalului Regional de Urgență (SRU) Cluj. Contractul, semnat de Ubitech Construcții pentru prima etapă a proiectului, include lucrări de organizare de șantier, excavare grosieră a pământului, devierea rețelelor de utilități și amenajarea căilor temporare de acces, construirea unei incinte etanșe de pereți mulați, ziduri de sprijin din piloți forați, precum și lucrări pregătitoare pentru extinderea organizării de șantier în etapa a doua a proiectului, care urmează să fie scoasă la licitație, pentru construcția propriu-zisă a spitalului. Tot în sectorul medical, prin Leviatan Design proiectăm, în cadrul noului Spital Județean de Urgență Reșița, o serie de clădiri conexe cu diferite funcțiuni, ce vor asigura o bună desfășurare a activităților administrative și medicale, spații tehnice, garaje pentru ambulanțe și locuri de parcare într-o construcție supraetajată. Cu o capacitate de 468 de paturi de spitalizare continuă, noul spital ar urma să devină un punct nodal în sistemul de sănătate din regiune.
Tot în domeniul lucrărilor publice, participăm la consolidarea clădirilor cu risc seismic din București, ca urmare a semnării unui acord-cadru cu Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, cu o valoare estimată la peste 60 de milioane de lei (fără TVA). În cadrul acestui proiect, Leviatan Design va oferi servicii de auditare energetică, elaborare/ revizuire a documentațiilor tehnico-economice, pentru fazele DALI, DTAC/DTAD, DTOE, PT, DE, AS-BUILT, precum și asistență tehnică pentru lucrările de consolidare.

– Cum ați caracteriza, pe scurt, piața construcțiilor de clădiri publice, în acest moment?

– Piața construcțiilor de clădiri publice din România este marcată de diversitate și inovație, cu proiecte ce vizează îmbunătățirea infrastructurii esențiale și a serviciilor publice. Designul orientat spre eficiență și sustenabilitate este susținut de utilizarea tehnologiilor avansate și a metodologiei BIM, pentru optimizarea gestionării resurselor și funcționalităților specifice fiecărui tip de clădire.

Infrastructura medicală este concepută pentru a oferi facilități specializate care să sprijine îngrijirea avansată, incluzând laboratoare și zone critice, adaptate cerințelor medicale moderne. În proiectele din sfera educațională, construcțiile sunt adaptabile, sprijinind o varietate de activități formale și informale de învățare, cu un accent pe integrarea tehnologică. Infrastructura sportivă, proiectată pentru un volum mare de utilizatori, include materiale durabile și sisteme versatile, facilitând diverse tipuri de evenimente sportive și culturale. Terminalele de aeroport incorporează tehnologii de ultimă oră pentru securitate și eficiență în gestionarea fluxurilor de pasageri, concentrându-se pe confort și sustenabilitate. Aceste proiecte de modernizare sunt esențiale pentru îmbunătățirea conectivității și susținerea creșterii economice.

– Care sunt dificultățile și provocările pe care le întâmpinați în realizarea acestor proiecte?

– Construcția de clădiri publice în România implică provocări specifice, având în vedere că timpul alocat pentru realizarea studiilor de fezabilitate și proiectare este de până la 5 ori mai scurt comparativ cu alte țări. Aceasta necesită o coordonare și o eficiență deosebită în respectarea reglementărilor stricte de siguranță, accesibilitate și integrare a tehnologiei. Procedurile de aprobare pot conduce, în anumite situații, la întârzierea începerii lucrărilor, în timp ce bugetele pot limita opțiunile de construcție și calitatea materialelor. De asemenea, proiectele trebuie să minimizeze impactul asupra mediului, ceea ce adăugă un element suplimentar de complexitate. Eficiența în planificare și expertiza tehnică sunt esențiale când vine vorba despre realizarea proiectelor conform standardelor, în termenele stabilite și respectând bugetele alocate, toate într-un cadru de timp comprimat, spre deosebire de normele internaționale. Această accelerare a procesului aduce un set unic de provocări în gestionarea proiectelor de construcții publice din România.

– Precizați nivelul cifrei de afaceri realizate de grupul de companii în 2023 și în primele 3 luni din 2024 și estimați evoluția acesteia în 2024.

– În anul 2023, Leviatan Group a înregistrat o cifră de afaceri consolidată de peste 450 de milioane de lei, iar în primul trimestru al anului 2024, acest indicator economic a fost de peste 60 de milioane de lei.Totodată, estimăm că, până la finalul acestui an, vom depăși cu cel puțin 25% rezultatele înregistrate în anul trecut.

Evoluția semnificativă a activității va fi susținută de un portofoliu total de proiecte în valoare de peste 1,25 miliarde de lei, pe care le avem contractate în acest moment. Acestea ne vor asigura un front de lucru până în anul 2025.

– Ce investiții și obiective aveți planificate pentru dezvoltarea activității, în perioada următoare?

– Pentru dezvoltarea activității noastre, planificăm să extindem și să aprofundăm investițiile în automatizare, un proces care este deja implementat în mod extensiv în procesele noastre, de către eConfaire Immersive Design, divizia noastră de R&D. În prezent, automatizarea este prezentă în toate procesele de lucru, de la preluarea și procesarea rapidă a datelor din teren, până la soluții avansate de proiectare parametrică, care ne permit crearea de modele 3D eficiente și precise. Unul dintre obiectivele principale este să avansăm automatizarea în realizarea devizelor pentru proiectele publice, care va îmbunătăți acuratețea și eficiența estimărilor de costuri și va reduce timpul necesar pentru pregătirea ofertelor. De asemenea, dorim să optimizăm procesul de procurement prin automatizare, ceea ce va simplifica achizițiile și va asigura conformitatea cu standardele și reglementările relevante. Un alt aspect important pe care îl vizăm este îmbunătățirea modului de citire și procesare automatizată a datelor din facturi, pentru a crește eficiența în gestionarea financiară și contabilitate. Prin aceste investiții în automatizare, ne propunem să creștem productivitatea, să reducem costurile operaționale și să îmbunătățim calitatea și viteza de livrare a proiectelor noastre.

Inițiativele enumerate anterior sunt esențiale pentru a ne menține competitivitatea și pentru a răspunde mai eficient la nevoile clienților noștri, într-un peisaj al construcțiilor publice în continuă schimbare. Astfel, ne angajăm să folosim tehnologia pentru a optimiza toate aspectele activității noastre și pentru a asigura o creștere sustenabilă pe termen lung.

 

Citește articolul integral pe Agenda Construcțiilor >>> https://www.agendaconstructiilor.ro/files/antreprenori-dezvoltatori/leviatan-group-proiecte-si-investitii-pe-piata-constructiilor-publice.html