Compania de proiectare în construcții Leviatan Design a obținut anul trecut o cifră de afaceri de 35,7 milioane de lei, în creștere de la 12,5 milioane de lei în 2020. Și investițiile au crescut cu 65%, iar compania a proiectat peste 94.000 mp de spații noi. Pentru anul în curs așteptările sunt optimiste: la finalul exercițiului financiar din 2022, se estimează o creștere a cifrei de afaceri cu 10% față de anul 2021.
„Pe lângă proiectele complexe de infrastuctură militară și aeroportuară pe care le are deja în desfășurare, Leviatan Design își propune să abordeze proiecte din zona infrastructurii medicale și a centrelor de date, deoarece sunt dintre cele mai interesante și necesare investiții care trebuie dezvoltate în România, pe lângă proiectele de infrastructură rutieră și utilități”, explică pentru Forbes Gabriel Marcu, Director Tehnic Leviatan Design.
Anul 2021 s-a încheiat cu rezultate foarte bune pentru companie, reflectate în creșterea cifrei de afaceri, dublarea numărul de specialiști din echipă, creșterea investițiilor și finalizarea a șapte proiecte complexe. Totodată, au fost încheiat patru noi contracte pentru proiecte de anvergură, precum Comandamentul Multinațional de la Sibiu și Infrastructura aeroportuară de la Câmpia Turzii.
„Cele două proiecte au un grad de complexitate foarte ridicat și sunt extrem de importante în contextul geopolitic al României, ca furnizor de securitate în alianța NATO, dar și ca partener internațional credibil, iar noi le tratăm cu maximă responsabilitate și profesionalism”, spune Gabriel Marcu.
Anul acesta, compania a reușit să livreze proiectul de tip design & build al noului pavilion administrativ în Cazarma 940, care aparține de Centrul 85 Comunicații Aero și Informatică „General Doroftei Ghermănescu” din București și pregătește recepția altor proiecte, precum realizarea centralei termice și reabilitarea infrastructurii utilităților de la Universitatea Națională de Apărare “Carol I” din București, precum și o clădire administrativă, cu o suprafață construită de 3.054 mp, din incinta Institutului Cantacuzino din București.
După cum explică Gabriel Marcu, tabloul local post-pandemic relevă un mediu benefic transformării digitale și automatizării proceselor de lucru din cadrul birourilor de proiectare și arhitectură, dar și în industria construcțiilor, în ansamblu. Pandemia a evidențiat necesitatea implementării tehnologiei în construcții, iar companiile din domeniu au avut ocazia să-și revizuiască procesele de lucru și să se alinieze la standardele occidentale.
„Dar dacă cele menționate mai sus se pot considera culorile pozitive ale tabloului post-pandemic, în tonuri sumbre, amintim că majorarea prețurilor din sectorul construcțiilor și al utilităților a afectat procesul de programare și previzionare a indicatorilor economici, atât în proiectare, cât și în execuție, astfel că s-a creat un dezechilibru la nivelul ofertării, față de momentul implementării”, punctează el.
Ca urmare a condițiilor generate de pandemie, compania și-a accelerat procesele de digitalizăre și automatizare din cadrul birourilor și a intensificat dezvoltarea proiectului intern de research & development (R&D), demarat cu o echipa locală de programatori.
Gabriel Marcu arată că, în raport cu strategia de dezvoltare a companiei, o direcție foarte importantă în care se investește constant este procesul de transformare digitală, tehnologie și ridicarea capabilității echipei. Raportat la nivelul investițiilor din prima jumătate a anului 2022, el estimează că, la finalul de an, pragul investițiilor în 2022 va fi de 10 % din cifra de afaceri.
În această perioadă s-a investit în soluțiile software AEC oferite de Autodesk, în implementarea standardului BIM la nivelul procesului de proiectare și în execuție, în automatizarea fluxurilor de lucru din interiorul companiei, în tehnologii avansate de realitate mixtă și scanare 3D, în echipamente de ultimă generație, și nu în ultimul rând, în echipă.
Citește articolul integral aici >>> https://www.forbes.ro/leviatan-design-estimeaza-o-crestere-de-10-a-cifrei-de-afaceri-pentru-2022-si-pariaza-pe-proiecte-de-infrastructura-medicala-si-centre-de-date-275891