leviatan-design-proiectare-structurala

Noi inginerii civili facem lucruri minunate! Columbia Engineering scrie că ingineria civilă este probabil una dintre cele mai vechi discipline ale ingineriei, ocupându-se cu mediul construit. Iar mediul construit cuprinde cam tot ceea ce definește civilizația modernă: clădiri, poduri, drumuri, căi ferate, sisteme subterane, aeroporturi, etc. Institutul Inginerilor Civili (https://www.ice.org.uk/) susține poetic că ingineria civilă înseamnă ajutor pentru oameni și modelarea lumii. Munca inginerilor civili este ceea ce ne face viața mai ușoară.

Cu alte cuvinte, inginerii civili proiectează sau contribuie la proiectarea a aproape orice vedem, nu? Case tradiționale sau futuriste, drumuri aventuroase de munte sau necuprinzătoare cu mintea, baraje impunătoare, poduri ce par teleportate din filme SF, căi ferate ce leagă rapid lumi atât de îndepărtate altădată… Știm că de multe ori oamenii nu realizează dimensiunea muncii noastre și nu vedem apreciere din partea lor. Poate e normal așa – sunt puțini profani interesați să afle ingineria, orele de muncă ce stau în spatele unei clădiri minunate sau al funcționării trenului… Ce e mai important e ca noi, inginerii civili, să nu uităm cât de importantă este munca noastră. Să nu uităm că atingem oamenii zi de zi prin ceea ce facem:

  • Când un copil bea apă curată sau face duș după un meci
  • Când două prietene aprind becul în bucătărie și deschid frigiderul pentru a-și mai pune o porție delicioasă de înghețată
  • Când o mamă își duce copiii la școală, traversând podul și mergând pe drumuri cu semafoare sincronizate
  • Cand o familie urcă în avion și decolează în siguranță de pe aeroport către destinația visată

leviatan-design-proiectare-structura

Să nu uităm, deci, că avem o meserie frumoasă! O meserie care, făcută cu RESPONSABILITATE, oferă satisfacții nenumărate. Si să nu uităm că, deși ingineria este, în general, asociată rigiditatii, profesia noastră este, în realitate, o provocare continuă ce îmbină creativitatea cu organizarea, îndrăzneala cu funcționalitatea.

Încheiem cu câteva cuvinte extrase dintr-un articol apărut în Engineer’s Week în 1954 și semnat de către Herbert C. Hoover, al 31-lea Președinte al Statelor Unite, și el inginer de profesie:

“Ingineria este o profesie minunată. E fascinația de a privi cum un fragment al imaginației se concretizează, cu ajutorul științei, într-un plan pe hârtie. Apoi trece la materializare în piatră sau metal sau energie. Apoi aduce locuri de muncă și cămine oamenilor. Apoi crește standardele traiului și îmbunătățește comfortul vieții. Acesta este marele privilegiu al inginerului.

Marea datorie a inginerului, în comparație cu cei care au alte profesii, este că munca sa este la vedere unde toți o pot zări. Pas cu pas, acțiunile sale capătă substanță. El nu își poate îngropa greșelile în mormânt (…). El nu și le poate argumenta eterului sau nu poate da vina pe judecători (…). El nu-și poate acoperi greșelile cu copaci sau viță de vie (…). El nu-și poate analiza defectele prin blamarea oponenților, precum politicienii, sperând că lumea va ierta.

E datoria inginerului să îmbrace oasele goale ale științei cu viață, comfort și speranță. Fără îndoială că o dată cu trecerea anilor oamenii uită care inginer a făcut-o, asta dacă au știut vreodată. (…) Dar inginerul însuși se uită înapoi la șirul nesfârșit de lucruri bune ce apar din succesele sale, cu satisfacția pe care puține profesii ajung să o cunoască.”

 

Surse:

https://www.ice.org.uk/careers-and-professional-development/what-is-civil-engineering

http://civil.columbia.edu/what-civil-engineering

http://www.hooverassociation.org/hoover/speeches/engineering_as_a_profession.php