Iata un mic exercițiu de imaginație – vizualizarea mentală a lumii prezente insa făra beton. Greu de crezut ca se poate așa ceva deoarece betonul este prezent peste tot și este o componenta esențiala în drumuri, poduri, locuințe și alte tipuri de construcții. De peste 200 de ani omenirea a folosit acest material. Cimentul este cel ce acționează ca liant în amestecul ce creaza betonul, insa producția de ciment este una din marile cauze ale producerii de gaze cu efect de sera, mai exact 5% din acestea vin din cauza betonului. O alta cauza a producerii de CO2 si a gazelor cu efect de sera o reprezintă fumul scos pe coșurile centralelor termice. Emisiile de carbon de la acestea sunt cea mai mare sursă de gaze cu efect de seră din lume.

O echipa de cercetatori de la University of California Los Angeles (UCLA) din Statele Unite ale Americii a lucrat la o soluție unică ce poate sa ajute la eliminarea acestor surse ce produc gaze cu efect de seră. Planul acestora este de a crea un proces inchis prin care să ia carbonul produs de termocentrale și sa-l folosească la producerea unui nou material de constructii pe care aceștia l-au denumit CO2NCRETE (concrete = beton în limba engleza) si care ar fi fabricat folosind-se imprimante 3D.

leviatan-design

J.R. DeShazo, profesor in cadrul UCLA și director al Luskin Center for Innovation spune că ”Aceasta tehnologie face ca ceva ceea ce noi privim ca fiind o bătaie de cap – dioxidul de carbon emis prin coșuri – sa fie transformat in ceva folositor”. Mai mult, profesorul spune ca s-a implicat în acest proces deoarece ”acesta poate fi o adevărată relansare pentru politica privind clima” și ca ”aceasta tehnologie abordează schimbările climatice la nivel global, ele reprezentind una dintre cele mai grele provocări ale societatii in prezent,  cu care se va confrunta și in secolul următor”.

DeShazo a coordonat economic si politic aceasta cercetare. Echipa stiintifica a fost condusa de catre Gaurav Sant, profesor asociat și Henry Samueli, inginerie civila și de mediu, Richard Kaner distins profesor în chimie și biochimie, materiale stiinta si inginerie, Laurent Pilon profesor in inginerie mecanică și aerospatială și bioinginerie, si Matthieu Bauchy profesor asistent in inginerie civila si de mediu.

Aceast proiect nu este primul de acest gen prin care se incearcă luarea emisiilor de carbon de la centralele termice. Insă incercarile anterioare vizau luarea si stocarea acestui gaz. Prin abordarea propusă de DeShazo acest gaz se folosește pentru a crea un nou tip de material de constructie ce ar putea să inlocuiască cimentul.

Cercetătorii spera ca aceasta metoda sa fie folosita in SUA, tara pe locul doi in topul celor mai mari producători de gaze cu efect de sera, dar si in China si in India, tarile ce se afla pe locul unu respectiv trei în acest top.

Momentan acest nou tip de material de constructie a fost produs doar la scara mica folosind-se imprimante 3D pentru a le forma în conuri mici, reprezentand cosurile termocentralelor.  Profesorul DeShazo confirmă ca au dovada ca acest concept funcționeaza si ca este fezabil. Mai departe, cercetatorii au nevoie sa marească volumul materialului ca apoi sa gaseasca o modalitatea de a crea un program pilot, o variantă comercială, pentru a o testa în conditii normale, nu de laborator. Provocarea o reprezintă insasi aceasta tehnologie integrată prin care se ia carbonul si se transformă intr-un produs finit.

O alta provocare o reprezinta insasi imprimarea 3D. Profesorul Sant explica cum aceasta tehnologie a fost folosita cu succes in domeniul biomedical. Insă, în cazul biomedicinei precizia este esentiala. In constructii, desi precizia si rezultatul final sunt importante nu sunt la aceeasi scala. Una este să imprimi un obiect lung de 5 cm, alta este să imprimi o grindă lungă de 5 metri,  intr-un timp rezonabil.

Si bineinteles, ca in cazul oricarei noi descoperiri, si aceasta se va confrunta cu reticența initiala a oamenilor. De exemplu, oamenii trebuie convinsi ca aceasta propunere este benefica nu doar pentru planeta, dar si pentru ei insisi. Aceasta noua tehnologie poate schimba stimulentul economic asociat acestor centrale termice si sa transforme gazele emise prin cosurile acestora intr-o resursa de care oamenii se pot folosi pentru a construi orașe și drumuri. Profesorul DeShazo mai spune că aceasta tehnologie se folosește de ceva ce reprezinta o problemă si o transforma intr-un beneficiu, in produse si servicii.

Aceasta problema a fost studiata de catre cercetatori interdisciplinari la UCLA timp de 10, 20, 30 de ani, pe diverse ramuri, de către echipe de ingineri, oameni de stiinta specializati pe materiale, si economisti.

sursa articol & foto : https://www.sciencedaily.com/releases/2016/03/160322162515.htm