Sectorul ingineriei civile aduce o contribuție fundamentală economiei globale, atât în termeni de competitivitate, cât și de prosperitate. Cu milioane de specialiști, acest sector este responsabil de dezvoltarea, crearea și menținerea infrastructurilor tuturor țărilor, indiferent de nivelul de dezvoltare al respectivei țări. Pentru că o infrastructură modernă și eficientă este un motor pentru productivitate.

qq

Pentru a se menține la un nivel competitiv, companiile, din orice sector al economiei, depind de eficiența și performanța infrastructurii construite precum drumuri, căi ferate, stații de alimentare și rețele de telecomunicații. Orice investitor serios ia în considerare calitatea infrastructurii construite înainte de a lua orice decizie cu privire la deschiderea unui punct de lucru pe o piață nouă.

n aceeași măsură, productivitatea depinde și de mediul construit – pentru că flexiibiltatea, mobilitatea și randamentul forței de muncă sunt în strânsă legătură cu disponibilitatea unor case și clădiri adecvat proiectate, construite și localizate.leviatan-design

leviatan-design-proiectareMai mult, ingineria civilă produce un impact puternic și în piața forței de muncă. În primul rând, există un impact direct prin creșterea locurilor de muncă în sectorul construcțiilor cu orice proiect nou.

leviatan-design-proiectare-structurala

Asemenea unui efect de domino, investițiile cer ca sectorul construcțiilor să crească cererea de bunuri și servicii din industriile din lanțul său de furnizori. Și acest lucru crește numărul locurilor de muncă în acele industrii – impactul indirect în piața locurilor de muncă. Mai departe, investițiile continue, susținute și pe termen lung, duc la o creștere salarială atât în sectorul ingineriei civile, a construcțiilor și a lanțului său de furnizori, iar acest lucru contribuie la o creștere a sumelor cheltuite în piața, mărind astfel și numărul locurilor de muncă în sectoarele de producție și distribuție a bunurilor de larg consum – impactul indus în piața locurilor de muncă. Pentru fiecare 1000 de locuri de muncă create prin investiții în infrastructură, alte 2053 de locuri de muncă sunt create în alte sectoare ale economiei. (Daniel Solomon, Securing our economy: The case for infrastructure).

Proiectarea, construcția și operarea mediului nostru construit au și alte efecte economice importante, de exemplu asupra modalității de utilizare a resurselor. Clădirile sunt responsabile de aproape jumătate dintre emisiile de carbon, de aproape jumătate din consumul de apă, de aproape o treime din deșeuri și de aproape un sfert din toate materiile prime utilizate în economie.

Prin impactul asupra economiei, ingineria civilă joacă un rol critic în dezvoltarea sustenabilă a oricărei țări. Iar investiția în oamenii potriviți cu aptitudinile potrivite este vitală pentru a ne asigura că acest sector va continua să ne influențeze pozitiv viata de zi cu zi. În acest sens, este imperativ să se stabiliească un cadru de linii directoare pentru acest sector în care inovația, cercetarea, dezvoltarea, practica și transferul de cunoștințe să se dezvolte.

proiectare-structurala-leviatan-design

Surse:

http://www.walesbusiness.org/2013/08/the-importance-of-construction-sector-to-the-overall-economy/ 

https://www.cices.org/ices/civil/ 

Daniel Solomon, Securing our economy: The case for infrastructure, A report for the Civil Engineering Contractors Association May 2013                              

https://en.wikipedia.org/wiki/Roads_in_the_Netherlands#/media/File:Ridderkerk_interchange.jpg    

https://www.flickr.com/photos/23065375@N05/2247354708                               

http://www.geograph.org.uk/photo/3165672                                                                                              

https://www.flickr.com/photos/27889738@N07/4656641404                                                                   

https://www.flickr.com/photos/lumaxart/2281131302