Pe parcursul derularii oricari proiect, sunt multe cazuri cand au loc intarzieri de tot felul datorate diverselor probleme. Cum ar fi, de exemplu, livrarea unei componente esentiale construirii unei cladiri. In perspectiva construirii unor ansambluri pe planeta Marte, cei de la NASA s-au gandit ca trebuie sa gasească solutii pentru astfel de situatii – sa transporte materiale aflate pe Pământ, la o distanta de 56 milioane de kilometri (cea mai apropiata distanta care poate exista intre Marte și Terra) e putin cam prea provocator chiar si pentru ei.

leviatan-design (2)

Desigur, alternativa cea mai buna ar fi folosirea materialelor deja existente pe Marte pentru construcții permanente. Este interesant de stiut ca cei de la Northwestern University au facut cercetari in acest sens si au studiat posibilitatea folosirii sulfului ce se gasește pe Marte ca liant și solul martian pentru crearea betonului. Acest tip de beton nu doar ca este fezabil, dar are avantaje atat pentru construcțiile extraterestre, cat și pentru cele de pe planeta noastra.

Conform profesorului Gianluca Cusatis de la Departamentul de Inginerie Civica și de Mediu din cadrul Northwestern University, betonul de sulf este un concept vechi. Sulful este un produs secundar al diferitelor procese industriale. Betonul de sulf este folosit și aici pe Pămant la canalizari, avand avantajul ca este impermeabil la reactii chimice, spune profesorul. De obicei, se foloseste combinatia de 20% sulf 80% agregat. Mai mult sau mai puțin sulf face ca produsul să fie de o calitate mai slaba sau mai mare. Insa, betonul de sulf prezinta o problema veche, și anume, sulful se topeste la aproximativ 130 grade Celsius. Insa cercetarea facuta de cei de la Northwestern University a urmarit rezolvarea acestei probleme cu ajutorul chimiei. Betonul de sulf facut aici are dimensiunea particulelor agregatului de aproximativ 10 mm, ceea ce afecteaza rezistenta la foc. Atunci cercetatorii au luat un produs ce imită caracteristicile solului marțian si se bazeaza pe analizele de sol facute de NASA. Intai au folosit procentajul deja cunoscut de 20 – 80, insa produsul rezultat nu era suficient de rezistent. Atunci cercetatorii au început sa testeze diferite variante pentru a descoperi procentul ideal, și au ajuns la concluzia ca o combinatie de 50 – 50 aduce cele mai bune rezultate. Dupa ce au testat produsul folosind metode standard pentru a stabili rezistenta produsului, cercetatorii au avut surprinderea sa descopere ca acesta este mai bun decât betonul conventional. ”De fapt, produsul este mai rezistent decat betonul facut cu ciment” spune profesorul Gianluca Cusatis de la Northwestern University.

Particulele din betonul de sulf sunt de 2 – 3 mm comparativ cu cele din agregatul folosit conventional ce are 10 mm. Aceasta se pare ca este diferenta care face betonul de sulf sa fie mai rezistent, dar nu este singurul element ce sporeste rezistenta betonului de sulf. In mod normal, in betonul de sulf obisnuit nisipul este doar o umplutura, nu au loc reacții chimice, sulful actionează ca un lipici și atat. La fel si in cazul betonului normal, cimentul si apa reactionează impreună pentru a forma lipiciul, dar nisipul nu reactioneaza cu pasta formată, insa nu este acelasi lucru valabil si pentru solul de pe Marte, intre acesta și sulf existand o reactie chimica ce intareste produsul.

Aceasta descoperire ne poate ajuta si pe noi aici pe Terra deoarece sulful este un produs secundar nedorit în multe procese industriale și astfel se poate folosi, reducand emisiile de carbon pentru orice proces de producție ce implica folosirea acestuia.

De asemenea, acest material poate fi folosit la printarea 3-D pe Marte. Singura problema ar fi timpul de intarire. Totuși betonul de sulf folosit de echipa din cadrul Northwestern University are un timp de intărire destul de rapid, sulful trebuind sa ajunga la o temperatura la care devine solid. Astfel, se pot trimite roboți inaintea oamenilor care sa construiasca adaposturi ce ar fi gata atunci cand echipajele ar ajunge pe planeta.

Totuși, exista multe probleme de rezolvat pana atunci, de exemplu, se pune intrebarea daca solul de pe Marte este omogen sau nu, pe Terra existand mai multe tipuri de sol care reactioneaza diferit și au proprietăti diferite. Astfel, nu se poate spune cu siguranța ca tehnologia folosita în testele de aici va functiona pe orice tip de sol gasit pe Marte. Insă, aceste experimente au adus noi intrebări și oportunităti ce pot fi explorate prin cercetari. Caci, viitorul e un izvor nesecat de scenarii si posibilitati, fie ca vorbim de Pamant, fie de Marte ori o planeta indepartata si nedescoperita inca.

sursa articol:

http://www.asce.org/magazine/20160119-team-develops-martian-concrete-with-significant-implications-for-terrestrial-construction/

surse poze:

http://mars.nasa.gov/images/mars-globe-valles-marineris-enhanced.jpg http://www.slate.com/content/dam/slate/articles/technology/future_tense/2013/06/130603_FUT_MarsSoil.jpg.CROP.original-original.jpg